Aromatyczne babeczki schabowe

Dość nietypowy sposób na schab wieprzowy. Pieczone babeczki wypełnione słodkim pomidorem, papryką, kremową mozzarellą i aromatycznym pesto. Spodobają się nawet osobom dbającym o linię. To taki faszerowany schab, w mini wydaniu.

Nie mogę zasnąć… Biorę książkę i czytam… Przewracam kartka za kartką i przez pewien czas znajduję się gdzieś pomiędzy pierwszym i ostatnim akapitem. Mam wrażenie, że czuję zapach powietrza, którym oddychają bohaterowie, stąpam po tej samej podłodze… Deski skrzypią pod stopami… Niemal czuję zapach przejrzałych pomidorów i wyobrażam sobie ich smak…

Czego doświadczę na następnej stronie? Chciałabym przeciągnąć tę chwilę w nieskończoność, ale jednocześnie nie mogę się doczekać następnej historii. Nagle  przyłapuje mnie świt i wiem, że to będzie długi dzień bez pomysłu na obiad. Po smacznej lekturze chyba nic nie będzie wystarczająco dobre, a po nieprzespanej nocy wszystko będzie trudniejsze.

A na brak pomysłu najlepiej sprawdza się improwizacja. I tak powstały mięsne babeczki, ze schabu, wypełnione prawdziwie włoskimi smakami. Wyszło szybko, smacznie i niecodziennie. Zaczarowałam zwykłego schabowego. Prawie jak Escoffier…

Składniki:

  • 500g schabu
  • 1 średni pomidor
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 kulka mozzarelli (120g)
  • pesto (ok. 3 łyżeczki)
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab pokroiłam na niezbyt grube plastry. Otrzymałam 5 kotletów, które rozbiłam dość cienko tłuczkiem uważając, by nie porozrywać mięsa.
  • Z pomidora usunęłam gniazda nasienne.
  • Miąższ pomidora i paprykę drobno pokroiłam.
  • Formę na muffinki lekko natłuścić oliwą za pomocą pędzelka.
  • Rozbite mięso włożyłam do środka w taki sposób, by brzegi wystawały poza foremkę. do każdego wgłębienia wkładałam po części pomidorów i papryki, kawałku mozzarelli i 1/2 łyżeczki pesto.
  • Całość oprószyłam solą i pieprzem i zamknęłam wolnymi brzegami mięsa jak najszczelniej.
  • Piekłam przez 20-30 minut pod folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 165°C
  • Podałam na sałacie.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Świetnie wyglądają

  2. Ale apetyczne te babeczki!

  3. Nie pomyślałabym, że do roladek schabowych można wykorzystać blaszkę do muffin :) ekstra!

  4. Troszkę czasu chyba mi zejdzie aż zrobię coś tak pięknego i smacznego, ale spróbuję! Jutro dzień prawdy ! :D

  5. Wypróbowałam je w nieco innej smakowej odsłonie tj. 3 sery (mozarella, bryndza, camembert) z pomidorami suszonymi. Efekt? Fenomenalny – goście byli zachwyceni. Super pomysł :)
    P.S. „Babeczki” zostały zjedzone tak szybko, że nie dałam rady zrobić nawet jednej fotki na bloga :)

  6. Prezentują się pięknie. Ja jestem na etapie kaszy jaglanej i szukam inspiracji mięsno – kaszowej :)

  7. super,pomysł ,wykonanie,no i smak- pewnie grzechu wart,gratuluję

  8. Piękne i bardzo pomysłowe. Dzięki za inspirację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close