Babeczki cytrynowe z kremem maślanym – lemon cupcakes

Nie udało mi się zrobić zdjęć przekrojonego tortu urodzinowego i choć wnętrze było wyjątkowe, przepisu nie będzie, bo co mam Wam pokazać… Cieszę się, że smakował i został zjedzony. Wiem, że jeszcze wrócę do tego smaku w przyszłości i być może wtedy uda mi się zrobić zdjęcia. Udało mi się natomiast upiec pyszne babeczki cytrynowe i to właśnie nimi podzielę się z Wami. Są pyszne, lekkie, mięciutkie i wilgotne, a cytrynowy smak potęguje kwaskowy krem maślany i skórka na samej górze. Piecze się je łatwo i szybko, więc może ktoś skusi się w ten ponury poniedziałek. Taka babeczka to wspaniały sposób na dobry początek tygodnia.

No ratings yet

Babeczki cytrynowe z kremem

Lemon cupcakes
Porcji 15 szt
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty

Składniki

Składniki (u mnie wyszło 15 muffinek):

  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml soku z cytryny sok z ok 2 cytryn
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 170 g cukru
  • 60 ml maślanki
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem maślany:

  • 100 g miękkiego masła
  • sok z małej cytryny ok 5 łyżek
  • 200 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Cytryny sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć.
  • Mąkę, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny wymieszać ze sobą.
  • Cukier utrzeć z jajkami trzepaczką lub mikserem. Dodać maślankę oraz olej i wymieszać.
  • Na koniec dodać suche składniki i wymieszać łopatką.
  • Przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 25 minut. Babeczki powinny być lekko przyrumienione.
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Miękkie masło utrzeć mikserem do białości.
  • Stopniowo dodawać przesiany przez sitko cukier puder nie przerywając ucierania.
  • Ucierać do chwili aż krem będzie gładki i puszysty bez wyczuwalnego cukru w strukturze. Na koniec dodawać stopniowo sok z cytryny nie przerywając ucierania.
  • Udekorować kremem babeczki używając szprycy lub łyżką rozsmarować krem na ciastku.
  • Oprószyć babeczki startą skórką z cytryny.
  • Schłodzić.

Podpowiedzi i notatki

Zdarza się, że cukier puder jest mocno wyczuwalny i sprawia, że krem jest lekko ziarnisty. Można postawić miskę z kremem nad kąpielą wodną i stale ucierając lekko podgrzać krem. Cukier powinien się rozpuścić. Osobiście nie polecam cukru pudru marki Diamant ze względu na jego strukturę i  tę właśnie ziarnistość. Krem na babeczki można rozsmarować łyżką zamiast używać szprycy, będą wyglądać równie ślicznie. Babeczki przed podaniem dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki. Krem się nie rozpłynie, a zyska na smaku po lekkim ogrzaniu.
Okazja: Wypieki

 

Join the Conversation

  1. Wow wow wow… no perfekcyjne! Cudownie ten krem wygląda.

    1. Pastelle Author says:

      Może nie perfekcyjne, ale na pewno pyszne. Dziękuję i pozdrawiam cieplutko :)

  2. Pięknie wyglądają muffinki, ślicznie udekorowane. Mam nadzieję, że szybko nadarzy się okazja aby pochwalić się nam tortem :)

    1. Pastelle Author says:

      Też mam taka nadzieję :)

  3. Zapraszam do mojej akcji Smakołyki dla Babci i Dziadka
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/smakolyki-dla-babci-i-dziadka
    Pozdrawiam ciepło

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję za zaproszenie. Z przyjemnością dołączam moje babeczki do akcji :)

  4. Smakowicie wyglądają babeczki. Jestem pod wrażeniem;)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

  5. uqilebiam takie babeczki, nasam widok slinka mi cieknie :)

    1. Pastelle Author says:

      Uwielbiam piec babeczki, ich urokowi trudno się oprzeć :) Pozdrawiam ciepło :)

  6. Piękne :) Wyglądają po prostu idealnie :)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :*

  7. Będę testować dzisiaj gdyż wyglądają bosko!!!

    Zapraszam do mnie
    Pozdrawiam

    1. Pastelle Author says:

      Czekam z niecierpliwością na werdykt i może jakieś fotki :)

  8. A moim zdaniem przepis jest słaby. Krem to masło i cukier a po dodaniu soku z cytryny twój krem może się zważyć :) Babeczki wyszły zbyt słodkie i jednocześnie zbyt kwaśne. PZDR

    1. Pastelle Author says:

      Kasiu, dziękuję za opinię i komentarz. Oczywiście, krem maślany trzeba lubić. Ten z dodatkiem soku z cytryny mi osobiście smakował, był orzeźwiający mimo słodyczy i wg mnie dobrze komponował się z babeczkami. U nas sprawdziły się świetnie, smakowały wszystkim. Co do Twoich obaw, że krem mógłby się zwarzyć, powiem tylko tyle, że tak się nie stało, ale z kremami różnie bywa, trzeba ucierać je z wyczuciem, bo nawet te bez dodatku kwasu potrafią sprawić nam przykrą niespodziankę. Być może krem z walentynkowych muffinek bardziej przypadnie Ci do gustu. Pozdrawiam ciepło.

  9. Witam.Szkoda,ze nie ma zdjecia babeczki w przekroju-to daje „obraz” z czym mamy do czynienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close