Biała kiełbasa pieczona z miodem i musztarda

Biała kiełbasa to nasz wielkanocny klasyk. Obowiązkowo musi pojawić się na stole. Dumnie występuje w parze z białym barszczem, żurkiem, ale równie dobrze prezentuje się rumieniąc się na półmisku, albo tak jak u mnie, wprost na patelni.

Pieczona biała kiełbasa to bardzo proste danie. Obok parzonej w żurku ta cieszy się największą popularnością. Do podania w takiej formie wybieram cienką wersję. Głównie dlatego, że świetnie prezentuje się zwinięta w zgrabnego ślimaka, ale też lepiej przechodzi smakiem przypraw i dodatków, a także szybciej się ją piecze.

Jest to danie, które można podać na stół w okresie nadchodzących świąt, ale równie dobrze sprawdzi się na szybki, codzienny obiad. Biała kiełbasa to świetnie doprawione mięso, wystarczy więc dodać miód, musztardę i kilka gałązek tymianku. Na tym koniec większości przygotowań.  Ja podaję ją zazwyczaj z pieczoną kolorową cebulą, którą przygotowuję równolegle razem z białą kiełbasą w osobnym naczyniu. Najlepiej smakuje z dodatkiem tymianku, rozmarynu i odrobiny białego wina.

5 z 5 głosów

Biała kiełbasa pieczona z miodem i musztardą

Proste danie gotowe w 30 minut. Idealne na śniadanie wielkanocne lub szybki obiad. Najlepiej smakuje z pieczoną cebulą.
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 30 minutes

Składniki

  • 700 g białej kiełbasy cienkiej (opcjonalnie zwykłej)
  • 50 g musztardy Dijon
  • 50 g musztardy pełnoziarnistej
  • 50 g płynnego miodu
  • 35 ml oliwy
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1-2 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

dodatkowo:

  • 350 g cebuli białej i czerwonej
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • 35 ml oliwy
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  • Okrągłe naczynie żaroodporne (np patelnię żeliwną) wyłóż papierem do pieczenia (opcjonalnie). Zroluj dość ściśle kiełbasę bezpośrednio w naczyniu.
  • Obie musztardy wymieszaj z oliwą, winem, miodem, solą i pieprzem. Polej kiełbasę. Pomiędzy zwinięte kiełbaski powkładaj zioła.
  • Cebulę pokrój w ćwiartki i porozdzielaj warstwy. Ułóż w drugim naczyniu. Skrop oliwą, polej winem i dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła.
  • Oba naczynia wstaw do piekarnika. Piecz w 200°C przez około 20-25 minut.
  • Podawaj od razu.

Podpowiedzi i notatki

Zamiast świeżych ziół możesz użyć suszonych. W tym celu dodaj po około 1/4 łyżeczki suszonego tymianku oraz rozmarynu do marynaty musztardowej.
Okazja: Danie główne, Śniadanie
Rodzaj dania: Mięsne, Wędliny, Wielkanoc

 

 [URIS id=10924]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close