Biryani z kurczakiem, soczewicą i słodkimi warzywami

Kuchnia indyjska jest pełna różnorodnych smaków, egzotycznych aromatów i koloru, a przyrządzane są z pasją i oddaniem. Takie właśnie jest biryani z kurczakiem. To jednogarnkowe danie z ryżem i dużą ilością warzyw i mięsa. Jest proste, pożywne, wyjątkowo aromatyczne i smaczne.

Każdy członek rodziny z pewnością doceni tę potrawę.

Nic nie wiem o sadzeniu i pielęgnacji iglaków. Nie wiem, czy gołębie nie zrobią sobie uczty ze świeżo wysianej trawy, ale wiem, że zmęczenie, jakie mnie ogarnia powstało w dobrej sprawie i wierzę, że zaprocentuje na przyszłość.

Kocham wiosnę i nie ważne, że nawet w końcach włosów mam kurz po zamiataniu starych chodniczków.

Biryani to idealne danie dla osób, które cenią sobie kuchnię orientalną i jednocześnie nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku dla całej rodziny. W tym przypadku wystarczy zaledwie 30 minut.

Składniki:

około 5-6 porcji

kcal:2100 B:195 W:177 T:65 (1 porcja zawiera około: 350kcal)

  • 500g piersi kurczaka
  • 200g ryżu
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 100g suchej paprykowej kiełbasy np chorizo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki spiczaste (lub zwykłe)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego Kamis (lub mieszanki garam masala)
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek (lub ostrej papryki w proszku)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i podsmaż chwilę aż wytopi się z niej tłuszcz.
  • Dodaj posiekaną w piórka cebulę, czosnek i talarki marchwi. Zeszklij.
  • Pokrojonego kurczaka w kostkę wymieszaj z indyjskim curry.
  • Dodaj do warzyw i podsmaż z każdej strony.
  • Po kilku minutach dodaj suchy ryż i soczewicę. Smaż jeszcze chwilę mieszając.
  • Wrzuć rozdrobnione pomidory, zmieloną kolendrę i pozostałe przyprawy. Podlej około 500ml gorącego bulionu lub wody.
  • Dodaj paprykę pokrojoną w paski i zamieszaj.
  • Przykryj garnek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiecz przez 20 minut.
  • Odstaw pod przykryciem na kolejne 10 minut, a następnie oprósz posiekaną natką pietruszki lub kolendry i podaj z surówką.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Ależ apetycznie wygląda. Chętnie zjadłabym coś takiego.

    1. wlasnie jestemy po obiedzie pycha:)) to juz kolejny przepis ktory wykorzystalam od Ciebie dziekuje czaje sie teraz na pasztet z watrobki pozdrawiam

      1. Małgosia Author says:

        Bardzo, bardzo się cieszę, a pasztecik polecam :)

  2. Nie lubię kuchni indyjskiej, ale wygląda to super :)

  3. Czuję się zainspirowany.
    Trzeba wykonać nalot na kuchnię. :)

    1. Małgosia Author says:

      Koniecznie! :)

  4. Taki zestaw idealnie pasuje również do zrobienia na ogniu w wiszącym żeliwnym garnku :):):) dobra opcja na letnie wieczory ze znajomymi!

  5. Kurczaczek na dosyć ostro z dużą ilością warzyw to jest super potrawka !!!

  6. rozumiem, ze ryz i soczewica maja byc juz ugotowane? bo ZERO informacji o tym w przepisie. to dosc dziwne

    1. Małgosia Author says:

      Zarówno ryż, jak i soczewica mają być suche/surowe. Gotują się w wywarze podczas zapiekania w piekarniku.

      1. ajj, a ja wszystko ugotowałam… następnym razem dodam surowe. ale i tak wyszło pyszne ;)

        1. Małgosia Author says:

          Cieszę się, że mimo wszystko danie smakowało :)

  7. to jest mój przepis na dzisiaj. Super wygląda a jak smakuje to się zaraz przekonam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close