Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej

Placki ziemniaczane to klasyk, ale można przecież zrobić je z innych warzyw. Wśród najpopularniejszych króluje cukinia. Moja propozycja to placki z batatów i seler korzeniowego z dodatkiem pora.  Do ich przygotowania użyłam spiralizera, ale równie dobrze można warzywa zetrzeć na klasycznej tarce do jarzyn. Nie wpłynie do na smak dania.

Prawidłowo usmażone są chrupiące i niemal kruszą się w dłoni – takie lubię najbardziej. Do ich przygotowania nie trzeba wiele składników, ani czasu. Lubią je zarówno dorośli, jak i dzieci. Smakują świetnie jako podstawa dania, z dodatkiem sosu czosnkowego lub kremowego jogurtu, albo dodatek do mięsnego sosu. Jeśli zaistnieje taka potrzeba, można przygotować także bezglutenową wersję takich placków – wystarczy mąkę pszenną w przepisie zastąpić mąką kukurydzianą. Ta niewielka zmiana nie będzie miała znaczącego wpływu ani na smak, ani na konsystencję.

W mojej mięsnej wersji połączyłam te niecodzienne placki ziemniaczane z ragout z mięsa mielonego w orientalnej, pikantnej wersji z chili i garam masalą. Przepis na mięsny sos do placków pojawi się w następnym wpisie (już jest).

placki ziemniaczane z batatów przepis

No ratings yet

Chrupiące placki z batatów i selera

Odmieniona wersja placków ziemniaczanych - chrupiąca i w orietnalnym stylu.
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty

Składniki

  • 500 g batatów
  • 300 g selera korzeniowego
  • 70 g pora
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej ok 1/3 szklanki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

dodatkowo:

  • 200 ml oleju do smażenia
  • świeża kolendra do podania

Sposób przygotowania

  • Bataty i selera obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub za pomocą spiralizera. Pora pokrój cienko i dodaj do pozostałych warzyw.
  • Do startych warzyw dodaj 2 jajka oraz mąkę pszenną i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Uzyskujemy w ten sposób warzywa obklejone mączno-jajeczną mieszanką, a nie zanurzone w cieście.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj po porcji warzyw i smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Podawaj z jogurtem, sosem czosnkowym lub mięsnym ragout.

Podpowiedzi i notatki

W wersji bezglutenowej zastąp mąkę pszenną mąką kukurydzianą (żółtą mąką, nie skrobią).
Okazja: Danie główne, Wegetariańskie
Rodzaj dania: Wegetariańska

 [URIS id=10815]

Zobacz inne przepisy na dania z batatów

Join the Conversation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close