Chrupiący placek Miso Ramen ze stekiem i warzywami stir fry

Miso ramen zasadniczo nie jest ekspresowym daniem, ale od lat wiadomo, że na tym blogu łamie się wszelkie ramy czasowe. Zdradzę Wam też moją mroczną tajemnicę – mam słabość do japońskich ekspresowych dań z makaronem i zup. Najciekawsze jest to, że można wykorzystać je zwyczajnie (zalać, odczekać, a następnie zjeść) lub potraktować jako bazę wyjściową do szybkiego dania w azjatyckim stylu. Zaproponuję więc Wam dzisiaj taki właśnie pomysł. Całość przygotowuje się nie dłużej niż 15 minut.

 

miso ramen placek stir fry ze stekiem

Mistrz OYAKATA opracował kilka najbardziej popularnych japońskich dań. Spomiędzy trzech kolorów wybrałam Miso Ramen, bo chyba nie ma osoby, która nie spotkałaby się przynajmniej z samą nazwą tej zupy. Można ją przygotować standardowo w domu lub pracy lub wykorzystać jako wstęp do kulinarnej przygody. O ile w pracy, czy plenerze prawdopodobnie zjemy zupę bez dodatkowych udoskonaleń, o tyle w domu możemy zaszaleć – dodać chrupiące warzywa, zioła, a może postawimy na jajko z rozpływającym się żółtkiem, albo kawałek soczystego mięsa. Ja poszłam o jeszcze jeden krok do dalej…

Co powiecie na chrupiące placki z makaronu ramen o smaku miso? Do tego soczysty stek i szybkie miso stir fry z młodej kapusty i fasolki szparagowej. Muszę przyznać, że całość jest zaskakująco smaczna. Dzięki młodej kapuście danie nabrało wiosenno-letniego charakteru. Z powodzeniem można przygotować je po pracy lub w jej przerwie, jeśli tak jak ja w dużej mierze pracujecie w domu. Danie typu instant? Nikt nawet na to nie wpadnie, choćbyście podali je teściowej na obiad.

Sam chrupiący makaronowy placek to nic innego niż usmażony makaron z dodatkiem warzyw, wcześniej przygotowany według instrukcji na opakowaniu. Do reszty dania natomiast użyłam pozostałego płynu, dzięki czemu smak miso jest bardziej wyczuwalny. Bez brudzenia naczyń i niepotrzebnego plątania klusek.

 

Ramen to tylko wstęp do kuchni japońskiej, a moja wersja to raczej wariacja niż tradycyjna forma. Więcej o kuchni tego kraju znajdziecie w księdze mistrza OYAKATA. Osobiście gorąco polecam – kuchnia japońska, uznana na najzdrowszą kuchnię świata, kryje w sobie wiele tajemnic i wspaniałych smaków. Warto się z nimi zapoznać bliżej.

Chrupiący placek Miso Ramen ze stekiem i warzywami stir fry
Czas Przygotowania
10 mins
Czas Gotowania
10 mins
Czas Całkowity
20 mins
 

Szybkie danie inspirowane japońską zupą Miso Ramen. Pełne świeżych warzyw i pożywnego mięsa.

Rodzaj Dania: Danie główne
Kuchnia: Kuchnia Azjatycka
Ilość Porcji: 2 porcje
Składniki
  • 1 opakowanie OYAKATA Miso Ramen w kubku
  • 250 g młodej kapusty
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 75 g cebuli
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 zielone chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g antrykotu wołowego (1 stek)
  • 30 ml oleju sezamowego (lub arachidowego)
  • 5 g ziaren sezamu
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie krok po kroku
  1. Wołowinę dopraw solą i pieprzem i posmaruj niewielką ilością oleju. Usmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie przełóż na talerz i pozostaw, by mięso odpoczęło.

  2. Zagotuj w czajniku wodę.

  3. Patelnię po smażeniu mięsa przetrzyj ręcznikiem papierowym. Dodaj łyżkę oleju i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Po minucie dodaj starty imbir, czosnek i chili. Podsmaż. Dodaj kapustę pokrojoną w kwadraty i fasolkę. Smaż 3-5 minut.

  4. W międzyczasie zalej OYAKATA miso ramen wrzątkiem i przykryj. 

  5. Po trzech minutach odlej płyn z makaronu prosto na smażące się warzywa. Odparuj. Na koniec posyp sezamem. i zdejmij z ognia.

  6. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Dodaj odcedzony makaron i smaż na złoty kolor. Odwróć placek makaronowy na drugą stronę zsuwając go na talerzyk i ponownie przerzucając na patelnię.

  7. Usmażony placek przełóż na talerz. Na makaronie ułóż warzywa z powstałym sosem i pokrojony w paski stek. Posyp sezamem.

  8. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

wpis sponsorowany oznaczenie graficzne

oyakata-miso-ramen
placek z makaronu ramen ze stir fry i stekiem
oyakata
oyakata-ramen

 

Zobacz inne pomysły na dania kuchni azjatyckiej

 

 

1

11 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu