Ciasto czekoladowe z orzechami

Gdybym musiała wybrać jakie ciasto najlepiej smakują mojej rodzinie o tej porze roku nie miałabym najmniejszej wątpliwości. Byłoby to zdecydowanie ciasto czekoladowe. Nie staram się zmienić tego upodobania, po prostu piekę je w tym okresie znacznie częściej. Tym razem zdecydowałam się na proste ciasto czekoladowe z orzechami. Coś pomiędzy brownie i naszym rodzimym murzynkiem. W zasadzie w tym przypadku to od stopnia wypieczenia będzie bardziej pierwszym lub raczej drugim. Mnie tym razem zależało na niemal całkowitym wypieczeniu ciasta, więc pozwoliłam mu nieco dłużej dochodzić w piekarniku, uzyskując tym samym strukturę murzynka, ale jednocześnie zachowując lekką wilgotność ciasta i głęboki smak czekolady. Orzechy w cieście nadały mu jesiennego charakteru, a kolorowa posypka lekkości i zabawnego wyglądu, który szczególnie upodobali sobie najmłodsi.

Samo ciasto czekoladowe jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych umiejętności piekarniczych. Idealnie wpisuje się w charakter leniwego weekendu i świetnie poprawia nastrój w ponure, jesienne popołudnie. Do pary polecam filiżankę kawy lub gorącego mleka, ciepły koc i dobre towarzystwo.

No ratings yet

Ciasto czekoladowe z orzechami

Proste ciasto z czekoladą i orzeszkami. Niezawodne i szybkie do przygotowania. Idealne na co dzień, ale i od święta. Kolorowa posypka sprawia, że chętnie sięgają po nie dzieci i nie tylko.
Porcji 12 porcji
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 45 minuty

Składniki

  • 200 g czekolady deserowa, gorzka
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 220 g mąki pszennej
  • 25 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g białej czekolady
  • 100 g ciemnej czekolady deserowa, mleczna
  • 1 łyżka mleka + 50g białej czekolady na polewę
  • posypka

Sposób przygotowania

  • 200g czekolady i masło rozpuść w kąpieli wodnej do połączenia składników. Przestudź.
  • Jajka utrzyj z cukrem, a następnie nie przerywając ucierania dodaj rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Połącz obie masy.
  • Suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek, sól, kawę wymieszaj i dodaj w 2-3 partiach do masy czekoladowej i wymieszaj dokładnie.
  • Na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy włoskie lub pekany, 50g białej czekolady i 100g ciemnej i wymieszaj.
  • Przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blachy 25cm x 35cm (w przypadku keksówki polecam papier) i wyrównaj masę.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30-40 minut, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać efekt brownie (lekkie niedopieczenie) lub całkowicie wypieczone ciasto.
  • Ostudź w formie.
  • W kąpieli wodnej rozpuść pozostałe 50g białej czekolady z łyżką mleka. Tak przygotowaną polewą posmaruj ostudzone ciasto. Możesz też przygotować inną polewę. Posyp ciasto kolorową posypką.
  • Pokrój dowolnie, u mnie trójkąty.

Podpowiedzi i notatki

Chcąc uzyskać 100% brownie - pomiń proszek do pieczenia i nie piecz ciasta w formie keksowej. Uzyskasz płaskie ciasto. Piecz je wówczas tylko do chwili aż na powierzchni ciasta utworzy się "skórka".
Okazja: Desery
Rodzaj dania: Ciasta, łatwe

Smacznego!

Join the Conversation

  1. czekolada i orzechy…. pycha!!!!

  2. Ciasto jak dla mnie to znakomite, ponieważ właśnie takie uwielbiam !!!!

  3. Mmm, uwielbiam czekoladowe ciacha :D

  4. Podpisuję się pod tym. Ciasta czekoladowe są fantastyczne

  5. wygląda świetnie, jest dokładne, jak smaczne.

    1. Małgosia Author says:

      Thank You, Ariana :)

  6. Mmm, wygląda znakomicie :) Czekolada to najlepsze lekarstwo na jesienną chandrę :)

  7. Co raz piękniejsze zdjęcia…

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close