Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Zapach drożdżowego ciasta za każdym razem przywołuje miłe wspomnienia z dawnych lat. Smak maślanej kruszonki sprawia, że znów jestem tą małą dziewczynką, której trudno oprzeć się przed oskubaniem kawałka ciasta z chrupiących okruszków. I w końcu truskawki – dojrzałe, soczyste, pełne czerwcowego słońca i odżywających z każdym kęsem dawno już zapomnianych czasów… i marzeń…

Drożdżowe ciasto ma w sobie coś magicznego, a szczególnie to dobre, idealnie wyrośnięte, puszyste i lekkie – jak u babci, czy mamy. Razem ze szklanką ciepłego kakao pozytywnie nastraja nawet w najtrudniejsze dni i nie warto się przed nim powstrzymywać. Kawałek drożdżówki z kruszonką należy się każdemu, przynajmniej od czasu do czasu.

Składniki:(blacha 30x40cm)

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 7g suszonych drożdży lub 25g świeżych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50g roztopionego masła
  • 30ml oleju
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 500g truskawek

kruszonka:

  • 50g masła
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę.
  • Dodaj żółtka i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  • Odstaw pod przykryciem do podwojenia objętości, na około 60 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw do napuszenia na około 20-30 minut.
  • Przygotuj kruszonkę. Masło roztop, dodaj cukier puder i mąkę, zagnieć, rozcierając palcami ciasto przypominające mokry piasek.
  • Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C
  • Ciasto oprósz lekko mąką i ułóż truskawki lekko wciskając je do ciasta.
  • Całość posyp kruszonką.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut.
  • Ostudź.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Bardzo apetycznie i pięknie wygląda.
    Zjadłabym kawałek :)

  2. Pyszne ciasto i cudowne zdjęcia <3 :)
    Pozdrawiam!

  3. Drożdżowe z owocami lata i kruszonką to najlepsze ciasto świata. Uwielbiam jeszcze ciepłe z kubkiem kawy :)

  4. wspaniałe ciasto! ostatnio piekłam drożdżówkę z rabarbarem i była przepyszna:) na widok Twojego ciacha aż mi się zachciało znowu drożdżowego :)
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close