Odwrócone cytrynowe ciasto z karmelem i ananasem

Jak mówiłam, tak się stało… Grypa powoli opanowuje nasz dom. Jej kolejna ofiara pokasłuje i domaga się przytulania. Ja wciąż się trzymam… A na wieczór zaplanowałam sobie aromatyczną, ciepłą kąpiel z kieliszkiem czerwonego wina w dłoni. Niech no tylko chorowitki pójdą spać…

A jako, że w planach jest relaks, to warto wcześniej zaopatrzyć się w słodkie co nieco. Postawiłam na egzotyczne smaki…

Odwrócone ciasto z ananasem to klasyczny przykład ciast z tego rodzaju. Jego wyjmowaniu z foremki zawsze towarzyszy pewne napięcie, bo przecież zawsze może być ten pierwszy raz, kiedy nie zechce się „odkleić”. Moje jest pyszne, wyraźnie cytrynowe, wilgotne, ze specyficzną słodyczą karmelu i egzotycznym ananasem. Uwielbiam… i polecam, oczywiście.

No ratings yet

Odwrócone ciasto cytrynowe z ananasem

Proste ucierane ciasto z owocami ananasa otoczonymi w lepkim karmelu.
Porcji 10 os.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Czas całkowity 55 minuty

Składniki

  • 180 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • puszka ananasów w kawałkach odsączonych z syropu

Sposób przygotowania

  • Dno tortownicy o średnicy ok. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Natłuścić lekko formę i papier. Na dno wyłożyć ananasy i wyrównać.
  • 180g cukru wysypać na suchą patelnię, dolać 1/4 szklankę wody i podgrzewać aż syrop zgęstnieje i zbrązowieje, pilnując jednocześnie, by się nie przypalił, ponieważ zbyt ciemny karmel jest gorzki.
  • Gorący i płynny karmel wylać na ananasy i odstawić. Karmel po chwili zastygnie i stwardnieje.
  • Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Zetrzeć żółtą część skórki, a sok wycisnąć.
  • Drugą część cukru utrzeć z jajkami na puszystą masę. Dodać skórkę z cytryny, a następnie cienką strużką wlewać sok, nie przerywając ucierania.
  • Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Na koniec masę połączyć z rozpuszczonym masłem.
  • Ciasto wylać na karmel z ananasami i wyrównać.
  • Piec w 180°C przez ok. 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie zdjąć obręcz tortownice i przełożyć ciasto na talerz "dnem do góry". Delikatnie zdjąć dno tortownicy i powoli oderwać papier. Pozostawić do ostygnięcia.

Podpowiedzi i notatki

Jeśli nie jesteście pewni szczelności swojej tortownicy, warto postawić ją na drugiej blaszce, by uniknąć ewentualnego zabrudzenia piekarnika. Zamiast ananasa można użyć innych owoców np. jabłek, gruszek itp.
Okazja: Wypieki

Smacznego !

Join the Conversation

  1. Uwielbiam ananasy, na pewno upichcę :)

    1. Pastelle Author says:

      Polecam :)

    2. http://www.radiouroda.pl

      radio uroda życzy dobrego stosowania kremu na buzi

    1. Pastelle Author says:

      Zapraszam na kawałeczek :)

  2. Wygląda cudnie – ten skarmelizowany ananas ma obłędny kolor :)

  3. Bardzo pyszne ciasto ;)
    Polecam .

  4. Witam,
    przepraszam, że nie zaglądałam tu tak długo, ale aktualnie jestem ciut zabiegana.
    No ale jestem i nadrabiam.. o kurcze… ciacho robi wrażenie. Wygląda naprawdę przeapetycznie!

    1. Pastelle Author says:

      Witam, witam :) Ktoś powinien wymyślić jakiś patent na ten permanentny brak czasu. U mnie też niestety to wciąż towar deficytowy. Ciasto polecam :)

  5. Muszę przyznać, że wygląda naprawdę świetnie i kolor ma niesamowity. Je generalnie nie lubię ananasów, za to uwielbiam wszelkie ciasta cytrynowe – mniam.

    Zapraszam też na wizytę do mnie
    http://www.tortywalentyny.blog.pl

    Pozdrawiam

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję Ananasy można zastąpić innymi owocami :)

  6. Hmmm, ten torcik nie wygląda na pieczony odwrotnie…, choć smaka mi narobiłaś. Piekł go ktoś normalnie (spód ma przypieczony i karmel z niego spływa)?

    1. Pastelle Author says:

      Ciasto było pieczone dokładnie tak, jak zostało opisane w przepisie. Proponuję spróbować, by się przekonać :) Pozdrawiam :)

  7. mam kompletny brak weny, przejrzałam setki wpisów i żaden mnie nie zachęcił. Aż zobaczyłam to ciasto. WYgląda obłędnie, na pewno je zrobię i nawet zastanawiam się, czy by go z gałeczką lodów nie podać…. pozdrawiam śnieżnie wiosennie:)

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się, że moje ciasto natchnęło Cię do pieczenia ;) Z lodami na pewno świetnie się skomponuje i uprzyjemni ponury dzień :) Dziękuję i pozdrawiam cieplutko!

  8. Wygląda obłędnie….

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję, zachęcam do wypróbowania przepisu, by sprawdzić, czy smakuje podobnie ;)

  9. upiekłam, ale bałam się, że spalę karmel i chyba za mało go skarmelizowałam i wyszło żółte, a nie tak piękne jak Twoje. dałam ananas pół na pół z jabłkiem. Ale w smaku i tak obłędne!pozdrawiam.

    1. Pastelle Author says:

      Możliwe, karmel choć na pozór łatwy, czasem płata nam figla, ale w końcu nie wygląd się liczy, a smak. Generalnie samo jabłko tez mogło nieco przyczynić się do ostatecznego koloru, choć niekoniecznie. Tak, czy siak, bardzo się cieszę, że wypiek się udał i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close