Czekoladowe pieczone pączki z kremem mandarynkowym

Niczym wiekowa wierzba w kościach czuję wiosnę i chociaż prognozy grożą, że zima jeszcze nie odeszła, ja grzeję się w pierwszych ostrych promieniach słońca i z nieskrywaną radością wychodzę na spacer w lżejszej kurteczce nie zważając na wciąż niskie temperatury. Wracam skostniała z zimna i szczęśliwa jak mało kiedy… Mam dość zimy i manifestuję to jak tylko potrafię… W weekend ruszę nawet na zakupy, bo przecież trzeba na wiosnę odrobinę odświeżyć garderobę sobie i dzieciakom. A później będę gotować kluchy i pierogi z twarogiem, bo na mascarpone już nie starczy…

Mam nadzieję, że aż tak źle nie będzie i z promiennym uśmiechem przedstawiam Wam przepis na pyszne pączki, które właściwie z tradycyjnymi pączkami wspólnego niewiele mają. Są okrągłe… i tyle… Pieczone pączki, drożdżowe bułeczki, nadziewane pysznym śmietankowym kremem z nutą soczystej mandarynki. Oczywiście, można użyć cytryny lub pomarańczy, ale ja dla odmiany postawiłam na mandarynkę.

Są pyszne i znikają jeden po drugim…

 

 

No ratings yet

Czekoladowe pączki z kremem mandarynkowym

Pączki z piekarnika, pieczone pączki.
Porcji 15 sztuk
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty

Składniki

  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki cukru
  • 200 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • +1 jajko do pormarowania

Ponadto:

  • 200 ml kremówki
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 dużej mandarynki

Sposób przygotowania

  • Drożdże zalać ciepłym mlekiem i mieszać do rozpuszczenia.
  • Masło roztopić.
  • Do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 45-60minut.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść na oprószonej mąką stolnicy i podzielić na ok 15 części. Uformować gładkie bułeczki i odstawić na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i piec w 200°C przez 10-15 minut.
  • Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek homogenizowany (jeśli naturalny, można dodać więcej cukru) i delikatnie wymieszać do połączenia.
  • Otrzeć skórkę z wyszorowanej mandarynki i dodać do kremu. Wymieszać.
  • Z ostudzonych bułeczek ścinać wierzchy, a miąższ wydrążać pozostawiając odrobinę na dnie.
  • wypełniać kremem i przykrywać ściętą górą.
  • Oprószyć cukrem pudrem.
Okazja: Deser

 


Join the Conversation

  1. Zaskoczyłaś mnie tymi pączkami
    :) Nie spotkałam sie z takimi

    1. Pastelle Author says:

      No właśnie, bo to takie pączki-niepączki ;)

  2. Pączki, nie pączki – jadłabym! Wyglądają cudownie! Piękne zdjęcia!

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :)

  3. Gosiu, zdjęcia wyszły fenomenalnie. No liżę monitor i wzdycham :*

    1. Pastelle Author says:

      A ja miałam jakieś mieszane uczucia w stosunku do nich… Dziękuję :)

  4. to jajko to do ciasta czy tylko do posmarowania ?

    1. Pastelle Author says:

      Jedno do ciasta. Do posmarowania drugie, już dopisałam do listy składników :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close