Ekspresowe lody poziomkowe (bez maszynki)

Temperatury rosną, rośnie też nasz apetyt na lody. A te domowe nie mają sobie równych i chociaż w zasadzie najbardziej lubię klasyczne, śmietankowe, na pewno nie odmówię lodów poziomkowych. Bo maleńkie, pachnące lasem poziomki to kwintesencja lata.

Pomyśl… Przypomnij sobie te spacery po trawie mokrej od porannej rosy, śpiew skowronka schowanego wśród ostrych promieni słońca, majestatycznego pająka, który pośród paproci rozpostarł swoją srebrzystą pajęczynę… Pierwsze, młodzieńcze miłości, wakacyjne przygody i dziecięce marzenia…

Tobie też wydaje się, że niebo wtedy było bardziej błękitne, a szczęście miało smak dojrzałych poziomek…?

I lody poziomowe są dokładnie tak samo magiczne. Ich smak przenosi mnie lata wstecz, gdy nie liczyło się nic więcej niż to, że jest lato i wakacje. Co więcej, można przygotować je w zaledwie kilka minut, jeśli tylko ma się szklaneczkę poziomek w zamrażalniku. Oczywiście można w ten zam sposób przygotować lody z innych owoców, ale gorące polecam właśnie te z poziomek.

Składniki:(4 porcje)

  • 200g mrożonych poziomek
  • 250g serka mascarpone
  • 25g cukru pudru
  • mięta i poziomki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce i serek mascarpone umieść w pojemniku malaksera.
  • Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania w miarę gładkiej i jednolitej konsystencji.
  • Jeśli lody są zbyt „suche”, można dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka.
  • Lody przełóż do pucharków lub nakładaj łyżką do wafelków.
  • Udekoruj miętą i dodatkowymi poziomkami.
  • Deser najlepszy jest bezpośrednio po przygotowaniu lub po 30 minutach zmrażania. Po dłuższym przechowywaniu w zamrażarce lody stają się zbyt twarde.

Smacznego!

0

9 Odpowiedzi

  1. Przepis wygląda na bardzo fajny, a lody na zdjęciach są obłędne. Z niecierpliwością czekam na okres letni, w którym z pewnością do tego przepisu jeszcze wrócę :-)

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu