Focaccia z ziarnami słonecznika

Zupełnie nie wiem dlaczego dopiero teraz zdecydowałam się upiec tę focaccię… Wygląda na to, że sporo mnie ominęło…

Jest wyborna, prosta w przygotowaniu, wyjątkowa, na swój sposób wytworna, a zarazem swojska i domowa. Pełna smaku, chrupka na zewnątrz i wilgotna, sprężysta, lekko ciągnąca w środku. Wspaniała… Focaccia sprawdzi się jako pieczywo śniadaniowe, krojona w większe kwadraty i przekrojona niczym bułka, rewelacyjnie sprawdzi się w roli kanapki z ulubionymi dodatkami. Może być niebanalnym dodatkiem do zup, drobną przekąską w ciągu dnia, a pokrojona w długie paski, zachwyci wszystkich gości – nie uwierzą, że do jej przygotowania nie wymaga ani trochę wysiłku.

Polecam każdemu, a sama będę piec ją od dziś regularnie i eksperymentować z dodatkami, chociaż zrumieniony i chrupiący słonecznik był wyjątkowo smaczny.

No ratings yet

Focaccia ze słonecznikiem

Szybka focaccia z blachy z ziarnami słonecznika
Porcji 12 porcji
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty

Składniki

  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej typ 650
  • 350 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oliwy z oliwek - użyłam aromatyzowanej suszonymi pomidorami
  • 100 g ziaren słonecznika do posypania
  • mąka pełnoziarnista pszenna lub otręby do oprószenia blachy

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże. Zalać kilkoma łyżkami letniej wody i rozmieszać.
  • Od razu dodać pozostałe składniki i wyrobić drewnianą łyżką luźne, niemal półpłynne ciasto.
  • Prostokątną blachę o wymiarach 25x30cm posmarować oliwą z oliwek i oprószyć mąką pełnoziarnistą lub otrębami.
  • Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto i posypać ziarnami słonecznika.
  • Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 60 minut.
  • Po wyrośnięciu delikatnie przenieść do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30-35 minut na złoty kolor.
Okazja: Pieczywo

Join the Conversation

  1. wyglada bardzo smakowicie :)

  2. Nie dodawałam jeszcze słonecznika do focacci,świetny pomysł :)

  3. Uwielbiam włoskie pieczywo – choć nigdy nie jadłam focacci ze słonecznikiem – zazwyczaj dodawałam oliwki lub suszone pomidory. Bardzo ciekawy dodatek

    1. Pastelle Author says:

      Właśnie oliwki, uwielbiam, ale moja starsza córka omija je szerokim łukiem, a zależało mi, by miała na śniadanie. Obie natomiast uwielbiamy pieczywko ze słonecznikiem na wierzchu. Zawsze wyskubujemy ziarna z bułek ;)

  4. Niebo w gębie. Piekłem pierwszy raz i wyszło znakomicie, teraz spróbuję z oliwkami i pomidorami

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się baardzo, że smakowało. Dziękuję za komentarz :)

  5. Daje radę! Bardzo smaczne danie. Proponuję spróbować bez słonecznika, za to posypać odrobiną sera. Mi najbardziej smakuje taka wersja, jaką można dostać w Dominium, czyli z serem corregio. Pyszna sprawa! :)

    1. Pastelle Author says:

      Nie jadłam focacci w Dominium, prawdę powiedziawszy, to rzadko odwiedzam ostatnio restauracje, ale z serem nie omieszkam spróbować :) Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close