Jagodzianki twarogowe

Na tym targowisku zawsze panuje gwar. Maleńka staruszka co roku w tym samym miejscu sprzedaje zioła wprost z niewielkiego koszyka, a kilka kroków dalej młody chłopak rozdaje polne bukieciki każdej przechodzącej osobie. Trzeba przyznać, że gadane ma… Każdą wiązankę w jednej chwili ubiera w zgrabną historyjkę, dzięki czemu udaje mu się sprzedać całe naręcza i jednocześnie sprawić, że kupujący choć na chwilę czują się wyjątkowi, piękniejsi, wyróżnieni…

Skąpane w pełnym słońcu stragany niemal pulsują od wysokiej temperatury. Przechodząc jednak przez szeroko otwartą bramę wszyscy zapominają o skwarze. Jak zaczarowani aromatem świeżych owoców i warzyw podążają tam, gdzie ich prowadzi. Każdy zdaje się być ciągnięty przez inny zapach, w innym kierunku, przez co cały plac targowy wypełniony jest krążącymi ludźmi.Nigdy do końca nie wiadomo jak daleko dasz się wciągnąć. Nigdy nie wiadomo gdzie aromat Cię doprowadzi. Czy będą to ostatnie w sezonie truskawki, czy czarne od słońca czereśnie, a może smukły, zielony koperek i młoda czerwona kapusta. W najdalszym kąciku stoi rozstawiony stół. Niewielki i chwiejny. Zbity ze starych nadłamanych desek, które od początku wydały mi się wyjątkowe. Tym razem znalazłam na nich jagody – prawdziwe, leśne, czarne jak pochmurne nocne niebo i pachnące igliwiem.

Kupuję… bo kto wie, czy jutro tu będą znowu. Będą jagodzianki. Kupuję więcej, bo wiem, że dzieci z pewnością połowę zjedzą rywalizując kto ma bardziej fioletową buzię…

A jagodzianki były pyszne. Dzieci zjadły je z ciepłym mlekiem, a ja wiem, że to właśnie te jagodzianki za kilkanaście lat będą wspominać tak, jak ja wspominam te, które piekła moja mama.

Tak tworzy się historia… Bardzo smaczna historia… Jagodowa!

No ratings yet

Jagodzianki twarogowe

Pyszne bułeczki z jagodami
Porcji 12 sztuk
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Wyrastanie 1 godzina
Czas całkowity 45 minuty

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g mielonego twarogu jak na sernik
  • 2 duże jajka
  • 125 ml letniego mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • około 200g jagód
  • 2 łyżki cukru do owoców opcjonalnie
  • 1 żółtko do posmarowania

Sposób przygotowania

  • Drożdże rozpuść w mleku, dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na 10 minut aż drożdże się uaktywnią.
  • Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj twaróg oraz pozostałe składniki i rozczyn i zarób ciasto.
  • Następnie wyrabiaj tak długo aż stanie się elastyczne i gładkie. Może być nieco lepkie pomimo dobrego wyrobienia, ale unikaj nadmiernego podsypywania mąką, ponieważ ciasto stanie się twarde i zbite.
  • Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości. Powinno to zająć około 45 minut w zależności od temperatury otoczenia oraz użytych składników.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części (lub mniej, jeśli chcesz upiec większe jagodzianki).
  • Z każdej częsci formuj kulkę, lekko ją rozpłaszcz dłonią. Na środek ułóż jagody i dodaj 1/2 łyżeczki cukru (można pominąć). Ciasto zaklej dokładnie i układaj w formie żaroodpornej złożeniem do dołu.
  • Wykonaj tę samą czynność w pozostałymi kawałkami ciasta.
  • Ułożone bułeczki odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Żółtko rozmąć z łyżką wody i posmaruj dokładnie wyrośnięte bułeczki.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30-40 minut aż uzyskają brązowozłoty kolor.
  • Ostudź, polukruj lub oprósz cukrem pudrem wg uznania.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Desery
Słowa kluczowe: jagody, jagodzianki

 

 

Join the Conversation

  1. Cudownie wyglądają, pięknie urosły; )

  2. Jakie puszyste. Cudo:)

  3. jakie tu apetycznie
    … zresztą jak zwykle :)

  4. wyglądają obłędnie :)skuszę się na ten przepis….

  5. Chętnie bym jedną skubnęła, a najlepiej dwie :)

  6. Piękny wstęp. Czytając czułam się jakbym też była na tym targowisku.
    A jagodzianki wyglądają wspaniale.

  7. Chciałabym robić takie pyszny rzeczy jak Ty. Gdzie się nauczyłaś robić takie pyszności ?

  8. smakowicie wyglądają :) pokuszę się o ich wykonanie :)

  9. Pycha wyszły. Oczywiście nie obyło się bez modyfikacji – zamiast sernikowego dałam zwykły twaróg (taki miałam w lodówce) i piekłam ok. 15-17 minut w 190oC. Polecam <3

  10. I wrzuciłam wszystko razem do maszyny do chleba ;)

  11. ~Made61 says:

    Chętnie bym zjadła, ale ……. jestem zbyt leniwa.Wolę kupić

  12. ~Marta z Kanady says:

    Upieklam smaczne, pyszne.
    Kucharka ze mnie zadna, ale Twoje przepisy wychodza mi zawsz. Zawsze szukam inspiracji na Twoim blogu. Dziekuje i serdecznie pozdrawiam.

  13. Uwielbiam targi, mogłabym po nich chodzić godzinami i po prostą wąchać i podziwiać te wszystkie kolory…
    Jagodzianki z pewnością smakowały bajecznie :)

  14. Uwielbiam jagodzianki, a te widzę, że są wspaniałe. Wyjątkowe, puszyste i rozpływające się w ustach ciasto z jagodowym nadzieniem. Niebo w gębie. :)

  15. dzisiaj upiekłam i wyszły rewelacyjne, dziękuję za przepis! synek z kolegami ze smakiem zjedli i prosili o dokładkę

  16. Mmm wyglądają przepysznie, a domowe zawsze są najlepsze! ♥

  17. Czy z borówkami bułeczki wyjdą równie pyszne? Czy borówki są jednak za mało 'delikatne’?

    1. Małgosia Author says:

      Dla.mnie prawdziwe jagodzianki to tylko z leśnymi jagodami, ale Każde owoce można włożyć do środka – borówki, maliny, porzeczki.

  18. O…tak, z malinamy będą super. Już czekam na sezon na maliny…ale to jeszcze trochę czasu:( A może z mrożonym się uda?

  19. Przepis mistrzostwo świata, jeszcze nigdy nie lepiłam z tak plastycznego, puszystego, cudownie miękkiego ciasta, goście zachwyceni, wymietli wszystkie. Mam pół zamrażarki jagód, więc do boju. Pozdrawiam.

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę, to także moje ulubione jagodzianki :)

  20. mniam wyglądają świetnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close