Jak przygotowywać posiłki w biegu i nie zwariować!?

Sezon wiosenno-letni na naszych talerzach to czas, kiedy warto zadbać, by posiłki były zdrowsze, bardziej kolorowe i przemyślane. To też główny sezon warzywno-owocowy, który sprzyja lekkości i świeżości w kuchni i wypada go dobrze wykorzystać. Po publikacjach wpisów, szczególnie tych śniadaniowych dostaję od Was wiele głosów, że nie każdy ma czas przygotowywać o poranku te wszystkie frykasy i ja to absolutnie rozumiem, bo gdy ma się 15 minut na przygotowanie śniadania do szkoły, czy pracy, ubranie przedszkolaka i wyprasowanie trzech bluzek, jednocześnie makijaż i 40 innych czynności, to trudno wymagać od samego siebie jakiejkolwiek kreatywności.
Z mojego doświadczenia jednak wynika, że jest to do zrobienia. Wystarczy tylko mieć dobry plan, oraz zadbać o to, by przygotować się do boju już dzień wcześniej. Oczywiście nie mam tu na myśli składania kanapki wieczorem i pakowania jej do foliowego woreczka, czy smażenia jajecznicy, ale są takie czynności, które bardzo ułatwią nam szybkie podanie śniadania dla rodziny w zaledwie kilka chwil. Podobnie jest z obiadem, czy kolacją – można w 30 minut przygotować danie od podstaw ze świeżych składników i udowadniam to od lat.


O czym więc warto pamiętać?

  1. Dokładnie zaplanuj przygotowanie posiłku krok po kroku już dzień wcześniej lub zrób to w weekend, planując na cały tydzień. Jeśli przygotujesz sobie przepisy wcześniej, nie będziesz tracić czasu wtedy, kiedy nie możesz sobie na to pozwolić. Z mojego doświadczenia wynika, że takie planowanie, pozwala też zaoszczędzić na codziennych wydatkach.
  2. Zrób odpowiednie zakupy, jeśli to konieczne – uwzględnij świeże pieczywo lub je upiecz, zaopatrz się w naturalne produkty dobrej jakości i takie, które ułatwią i przyspieszą przygotowanie posiłku bez straty na smaku – np serki twarożkowe Almette z rzodkiewką lub ze szpinakiem i czosnkiem.
  3. Wybierz jedną półkę w lodówce lub pojemnik, w którym wyselekcjonujesz wszystkie niezbędne składniki w odmierzonych ilościach. Nawet nie wyobrażasz sobie ile czasu zajmuje szukanie po lodówce poszczególnych elementów. Przygotuj sobie też pojemnik z przyprawami i podstawowymi składnikami poza lodówką – mąki, kasze itp. Również odważ i odmierz ich ilości.
  4. Umyj i przygotuj wszystkie pojemniki, lunchboxy i termosy
  5. Sprzątnij blat roboczy w kuchni i przygotuj deski, noże, patelnie i garnki – tylko to, co będzie Ci niezbędne do sprawnej pracy.
  6. Weź cztery głębokie wdechy i odpocznij – będzie dobrze!

 

Powyżej wspomniałam o konieczności zrobienia zakupów. Wiadomo, to dość oczywiste, ale czasami nie zauważamy, że niektóre produkty stworzone są po to, by ułatwiać nam dobry start właśnie wtedy, gdy jesteśmy po uszy zabiegani. Oczywiście możemy kupić naturalny serek, rzodkiewkę, szpinak, czy czosnek i przygotować wszystko od podstaw, ale możemy też wykazać się sprytem i wybrać gotowy produkt. Ideą nowych smaków Almette z rzodkiewką lub ze szpinakiem i czosnkiem jest to, by urozmaicać nasze posiłki bez straty smaku i czasu. W chwilach, gdy tego ostatniego wciąż nam brakuje, wydaje się to być rozwiązaniem idealnym, tym bardziej, że są to produkty wysokiej jakości, oparte na naturalnych składnikach.

Jestem przekonana, że kierując się moimi radami, przygotowanie szybkich posiłków nie będzie już niczym skomplikowanym i od teraz cała Wasza rodzina będzie odżywiała się smacznie i zdrowo każdego dnia, a nie tylko w weekendy.

Poniżej pozostawiam Wam cztery przepisy z wykorzystaniem serka Almette z rzodkiewką oraz serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem. Ich autorem jest ambasador marki Almette, David Gaboriaud.
Z mojej strony to tyle, mogę jedynie polecić nowe smaki Almette, które według mojej opinii są naprawdę smaczne. Oddaję przysłowiowy głos Davidowi, a po więcej informacji na temat serków odsyłam na stronę producenta.

David-z-kanapka

  • Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą

 
Składniki:

(2 porcje)

  • 4 jajk
    a ekologiczne lub jedynki,
  • 2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
  • 2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska),
  • 2 łyżki posiekanej dymki,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać.
  • Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i dymką.
  • Bon appetit :)

 

2. Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce 

Składniki:

(2 porcje)

scones:

  • 250 g mąki pszennej typu 450,
  • 125 ml mleka,
  • 1 jajko + 1 żółtko do smarowania,
  • 50 g roztopionego masła,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia.
  • dodatki:
  • 4 pieczarki brązowe (portobello),
  • kilka listków szpinaku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka octu białego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Scones – w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  • Pieczarki pokrój w plastry. Podsmażaj na maśle klarowanym przez kilka minut.
  • Wbij jajka do dwóch oddzielnych miseczek.
  • Nalej pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir. Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko na papierowy ręcznik. Zrób kolejny wir w wodzie i powtórz czynność wlewania jajka w wir.
  • Scones przekrój na dwie części. Jedną posmaruj serkiem Almette. Ułóż warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i ułóż delikatnie jajko w koszulce.
  • Serwuj od razu!

 

3. Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami

Składniki:(2 porcje)

  • 4 kromki bagietki,
  • 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami,
  • 4 plastry wędzonego łososia,
  • kilka listków świeżej kolendry,
  • 2 rzodkiewki,
  • 1 cytryna.
  • piklowana cebula:
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 ml wody,
  • 50 ml octu z jabłek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bagietki opiecz na grillu.
  • Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  • Rzodkiewka pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki.
  • Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry.
  • Podaj z cytryną.

 

4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi

Składniki:(2 porcje)

  • 1/2 selera,
  • 1/2 białej części pora,
  • 1 szalotka,
  • 80 ml białego wytrawnego wina,
  • 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki orzechy włoskie prażone,
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • woda lub bulion,
  • sól, pieprz.

 Przygotowanie krok po kroku:

  •  Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.
  • Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.
  • Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty.
  • Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler będzie al dente.
  • Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą. Serwuj risotto na talerzach i posyp orzechami włoskimi prażonymi oraz posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

wpis sponsorowany

Join the Conversation

  1. jak na razie to jeszcze w kuchni nie potrafię nie zwariować

  2. super na szybko i smacznie

  3. Przydatne na szybkie śniadania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close