Kremowy pasztet z wątróbki – Pâté z kurzych wątróbek

Czas Wielkanocy to okres, w którym nasze stoły obfitują w przeróżne pieczenie, mięsa i pasztety. Ja najbardziej lubię pasztet z wątróbki w formie smarowidła. Kremowy, delikatny i bardzo prosty do przygotowania. W zależności od upodobań, można doprawić go za każdym razem inaczej dodając ulubione dodatki. To prosty sposób na domowy dodatek do kanapki.

Deszczowa pogoda i pierwsze wiosenne burze nastrajają do zabarykadowania się w kuchni i spędzenia tam połowy dnia. W innym przypadku mogłabym tylko przykleić nos do szyby obserwując spływające po niej strugi deszczu lub zasnąć pod miękkim kocem, by przeczekać tę niesprzyjającą aurę w błogiej nieświadomości…

Upiekłam więc świeżutki chleb z chrupiącą skórką.

Na kolację będzie gruba, zgrzebna pajda z domowym pasztetem i pełna miseczka soczystych rzodkiewek. Czego chcieć więcej…

Składniki:

  • 500g drobiowej wątróbki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300ml białego lub różowego wytrawnego wina
  • 50g masła
  • 50ml kremówki 30-36%
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę oczyść z błon i dokładnie umyj. Osącz z wody.
  • Cebulę i czosnek posiekaj.
  • Mięso, cebulę i czosnek przełóż do garnka i zalej winem. Dodaj liść laurowy i pieprz.
  • Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. W tym czasie płyn powinien zredukować się co najmniej o połowę.
  • Zdejmij wątróbkę z ognia, dodaj sól do smaku oraz masło i zamieszaj, by się rozpuściło.
  • Całość przełóż do blendera, dodaj kremówkę i zmiksuj na gładką masę.
  • Przełóż do słoiczka lub do 2-3 mniejszych i przechowuj w lodówce.
  • Pasztet można przygotować z grzybami, żurawiną, lub ulubionymi przyprawami (koperek, szczypiorek, pietruszka itp.)

Smacznego!

0

13 Odpowiedzi

  1. Uuu smaki dzieciństwa mi się przypominają. Muszę chyba zrobić. Skąd masz takie pomysły? :D Jakbyś więcej szukała to zajrzyj na wylistuj.pl

  2. Na pewno wypróbuję, chociaż marzy mi się pasztet z selera. Kiedys jadłam ale nie wziełam przepisu i nigdzie nie mogę znaleźć niczego podobnego :(

    1. Z selera jeszcze nie robiłam, ale właśnie marzy mi się wegetariański pasztet, więc kto wie, może spróbuję :)

    1. Nie pasteryzowałam nigdy i osobiście unikam dłuższego przechowywania mięsa. Myślę, że można próbować, ale nie gwarantuje, że pasztet nie zmieni konsystencji po tak długiej obróbce cieplnej. Jednak z uwagi na to, że to produkt mięsny, wymagać będzie szczególnych warunków.
      Pasteryzacja pojedyncza (około 45-60min) – przechowywanie w lodówce do miesiąca.
      Pasteryzacja podwójna, w odstępach 24h (30-45min) – przechowywanie do 4-5mies. w lodówce
      Pasteryzacja potrójna, w odstępach 24h (20-30min) – przechowywanie do 6 mies. poza lodówką

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu