Kruchy placek z truskawkami – kruche ciasto z owocami

Maj zaobfitował w dorodne truskawki słodkie od ciepłych promieni słonecznych, soczyste od letniej burzy i zebrane o świcie specjalnie dla mnie. Piękna pogoda sprzyja też ich cenom na straganach. Trudno przejść obojętnie obok koszyczków pełnych czerwonego złota. Dla mnie w tej chwili może nie istnieć nic innego. Polskie truskawki nie mają sobie równych. Mam nadzieję, że tegoroczny sezon będzie długi i obfity. Niejeden kruchy placek czeka na upieczenie…

Pierwsze owoce zazwyczaj zjadamy prosto z koszyczka, po drodze do domu. Ich zapach kusi tak mocno, że nie sposób się powstrzymać. Od razu przypominają mi się czasy, gdy będąc dzieckiem zrywałam truskawki na kompot dla babci. Koszyczek nigdy nie wypełnił się nawet do połowy. Tam nawet te zielone były słodkie i pyszne. Najsmaczniejsze prosto z krzaka. Nie liczyło się nawet to, że liście parzyły dziecięce bose stopy. Ależ ja byłam łakoma na truskawki z babcinego ogrodu. Lubiłam też jeżyny, maliny i szczypior, ale truskawki były moją największą miłością. W słoneczny dzień dojrzewały niemal w oczach.

Wysokie temperatury nie sprzyjają domowym wypiekom. Staramy się wyłączać piekarniki, ale tak trudno zrezygnować z kruchego placka z owocami. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a z pewnością znajdzie niejednego amatora.

Kto by nie lubił kruszonki… W tym cieście to właśnie ona stanowi spoiwo dla owoców.

Do przygotowania kruchego placka z truskawkami potrzebujesz:

1. Papier do pieczenia

2. Formę o wymiarach: 20x30cm

Składniki:

  • 200g masła
  • 300g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 80g cukru pudru (1/2 szklanki)
  • 2 żółtka
  • 500g truskawek
  • 30g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło rozpuść w garnku.
  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier puder, żółtka oraz rozpuszczone masło o rozetrzyj palcami do uzyskania jednolitej kruszonki przypominającej konsystencją mokry piasek.
  • Truskawki pokrój na cząstki. Dodaj cukier, ekstrakt, wydrążone ziarna laski wanilii oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na dno 2/3 kruszonki. Dociśnij dłonią, by utworzyć zwarty spód.
  • Na warstwę ciasta wyłóż truskawki i wyrównaj.
  • Posyp pozostałą kruszonką.
  • Piecz w 180° przez około 40-45 minut.
  • Krój po ostudzeniu.

Smacznego!

podpis

Join the Conversation

  1. Oooo tak, taki placek to jest to. Truskawki i kruszonka, idealne połączenie!

    1. zgadzam się z Tobą :) ale mi smaka narobiła autorka bloga :)

  2. Super!
    Uwielbiam truskawki na słodko:)
    Zapraszam do mnie :)

  3. uwielbiam truskawki :) chyba się skuszę dzisiaj na to ciasto :)

  4. Kocham kruszonkę, a Twój placek wygląda wyśmienicie. Ślinka cieknie. :) Truskawki to wielka miłość :)

    1. Szkoda tylko ,że na truskawki mnie nie stać bo na pewno bym upiekła.

  5. uwielbiam truskawki!

  6. Idę robić kawę i zabieram kawałek ciasta :)

  7. Właśnie wyciągnęłam z piekarnika, co prawda zrobiłam w okrągłej blaszce ale wyglada i pachnie cudnie. Dam znać potem jak smakuje :D dzięki za przepis!

  8. hmm, u mnie również sezon truskawkowy rozpoczęty…. :) Pozdrawiam:)

  9. Jest super z waniliową bitą śmietaną Polecam!!!!

  10. Zdecydowanie za dużo cukru !!!

  11. Wygląda super, uwielbiam truskawki w ciastach :)

  12. Klasyk nad klasyki. Truskawki ruleeez ;)

  13. O ja Cie! Szkoda, ze czas truskawek juz w tym roku minal…

  14. Nie mogę się doczekać tegorocznego sezonu truskawkowego. Wtedy na pewno powrócę do przepisu, ponieważ brzmi pysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close