Kurczak satay z azjatycką sałatką makaronową

Przyłapuję się na tym, że zupełnie nie pamiętam, że wakacje trwają w najlepsze. Dzieciaki wybiegają z domu już o poranku, chwilę po tym, jak wchłonęły szybkie śniadanie. Zupełnie jak w ciągu roku szkolnego, tyle, że pojawiają się raz po raz w drzwiach domu głośno domagając się posiłku lub lodów. Wprawdzie te ostatnie schodzą szybciej niż mrozi zamrażarka, ale jest świetnie. Słońce grzeje, pogoda jak na razie dopisuje, więc dania obiadowe również muszą wpisywać się w tę letnią atmosferę.

Popijając mrożoną zieloną herbatę z malinami wpadam na pomysł – kurczak satay – fistaszkowa, lekko pikantna marynata i nabite na patyczki mięso to idealne rozwiązanie na letni posiłek. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a danie jest świeże, lekkie, kolorowe i nieco zabawne, a do tego pożywne i pełne wartościowych, świeżych składników. W sam raz dla dzieciaków. Na takie obiady czasami przychodzi cała gromadka z sąsiedztwa przyciągnięta smakowitym zapachem.

Magia wakacji…

 

Czas Przygotowania
10 mins
Czas Gotowania
15 mins
Czas Całkowity
25 mins
 
Rodzaj Dania: Danie główne
Kuchnia: Kuchnia Azjatycka
Ilość Porcji: 5 porcji
Składniki
  • 600 g piersi kurczaka
marynata:
  • 50 g cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki gorącej wody
sałatka makaronowa:
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 gruntowe ogórki
  • 1 czerwona cebula ok 100g
  • 500 g makaronu typu azjatyckiego np ramen, soba, jajecznego do wyboru
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 1 papryczka chili
  • sól pieprz
  • 2 łyżki oleju arachidowego najlepiej tłoczonego na zimno
  • świeża kolendra
+ drewniane patyczki do szaszłyków namoczone w zimnej wodzie przez 20 minut.
Przygotowanie krok po kroku
  1. Składniki marynaty zmiksuj na jednolitą pastę.
  2. Kurczaka pokrój w kostkę lub cienkie paski, zalej przygotowaną pastą satay i wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut lub dłużej, do zamarynowania.
  3. Zamarynowanego kurczaka nabij na patyczki. Nie powinien być zbyt mocno ściśnięty, aby upiekł się szybko i równomiernie.
  4. W garnku zagotuj wodę. Osól i ugotuj makaron. Odcedź.
  5. Szaszłyki usmaż lub upiecz na grillu.
  6. Rzodkiewki i ogórki poszatkuj na cienkie plasterki. Cebulę w cienkie piórka. Chili posiekaj jak najdrobniej - jeśli potrawa ma być dla dzieci, usuń błony i pestki, aby nie była zbyt ostra.
  7. Do warzyw dodaj makaron, skrop octem ryżowym lub sokiem z limonki.
  8. Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem i polej olejem arachidowym. Wymieszaj.
  9. Podawaj od razu udekorowane świeżą kolendrą.

Smacznego!

0

6 odpowiedzi

Dodaj komentarz