Kurczak satay z azjatycką sałatką makaronową

Przyłapuję się na tym, że zupełnie nie pamiętam, że wakacje trwają w najlepsze. Dzieciaki wybiegają z domu już o poranku, chwilę po tym, jak wchłonęły szybkie śniadanie. Zupełnie jak w ciągu roku szkolnego, tyle, że pojawiają się raz po raz w drzwiach domu głośno domagając się posiłku lub lodów. Wprawdzie te ostatnie schodzą szybciej niż mrozi zamrażarka, ale jest świetnie. Słońce grzeje, pogoda jak na razie dopisuje, więc dania obiadowe również muszą wpisywać się w tę letnią atmosferę.

Popijając mrożoną zieloną herbatę z malinami wpadam na pomysł – kurczak satay – fistaszkowa, lekko pikantna marynata i nabite na patyczki mięso to idealne rozwiązanie na letni posiłek. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a danie jest świeże, lekkie, kolorowe i nieco zabawne, a do tego pożywne i pełne wartościowych, świeżych składników. W sam raz dla dzieciaków. Na takie obiady czasami przychodzi cała gromadka z sąsiedztwa przyciągnięta smakowitym zapachem.

Magia wakacji…

 

No ratings yet

Satay z kurczaka z sałatką makaronową

Danie w azjatyckim stylu. Proste szaszłyki z kurczaka w orzechowej marynacie z lekką sałatką z makaronu ryżowego lub sojowego. Świeże warzywa. To jest po prostu pyszne!
Porcji 5 porcji
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 25 minutes

Składniki

  • 600 g piersi kurczaka

marynata:

  • 50 g cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki gorącej wody

sałatka makaronowa:

  • pęczek rzodkiewek
  • 2 gruntowe ogórki
  • 1 czerwona cebula ok 100g
  • 500 g makaronu typu azjatyckiego np ramen, soba, jajecznego do wyboru
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 1 papryczka chili
  • sól pieprz
  • 2 łyżki oleju arachidowego najlepiej tłoczonego na zimno
  • świeża kolendra

+ drewniane patyczki do szaszłyków namoczone w zimnej wodzie przez 20 minut.

    Sposób przygotowania

    • Składniki marynaty zmiksuj na jednolitą pastę.
    • Kurczaka pokrój w kostkę lub cienkie paski, zalej przygotowaną pastą satay i wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut lub dłużej, do zamarynowania.
    • Zamarynowanego kurczaka nabij na patyczki. Nie powinien być zbyt mocno ściśnięty, aby upiekł się szybko i równomiernie.
    • W garnku zagotuj wodę. Osól i ugotuj makaron. Odcedź.
    • Szaszłyki usmaż lub upiecz na grillu.
    • Rzodkiewki i ogórki poszatkuj na cienkie plasterki. Cebulę w cienkie piórka. Chili posiekaj jak najdrobniej - jeśli potrawa ma być dla dzieci, usuń błony i pestki, aby nie była zbyt ostra.
    • Do warzyw dodaj makaron, skrop octem ryżowym lub sokiem z limonki.
    • Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem i polej olejem arachidowym. Wymieszaj.
    • Podawaj od razu udekorowane świeżą kolendrą.
    Okazja: Danie główne
    Rodzaj dania: Kuchnia Azjatycka
    Słowa kluczowe: danie z kurczaka, kurczak, satay, szaszłyki, szaszłyki drobiowe

    Smacznego!

    Join the Conversation

    1. Wygląda bardzo apetycznie, ciekawa kompozycja!
      Zapraszam do mnie:)

    2. Bardzo apetyczne i piękne, lubię takie posiłki, bo nie są zbytnio wymagające a można stworzyć prawdziwą eksplozję smaków;)

    3. Uwielbiam kuchnię azjatycką, dzięki Twojemu przepisowi odkryłem kolejny interesujący smak. Dzięki wielkie.
      Zapraszam też do mnie :)

    4. To może teraz jakiś śliczny nowy azjatycki przepis z tofu?

    5. też poproszę przepis z tofu!

    6. wszystko wygląda bardzo apetycznie !

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Close
    Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
    Close