Kurczak w pomidorach z chorizo

Kurczak w pomidorach w chorizo – danie obiadowe, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta, czy też dla niezapowiedzianych gości. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a smakuje wszystkim i nie wymaga wielu składników. Pikantne chorizo nadaje potrawie dymnego, wędzonego aromatu, a pomidory charakterystycznej słodyczy.

Praca, dom, codzienność. Dni raz dłuższe, raz krótsze.

Ciągle mijam te same drzewa, wykonuję powtarzające się cyklicznie jak w zegarku obowiązki. Ten sam sprzedawca, wciąż w tej samej, czerwonej czapce jutro znów sprzeda mi jabłka. Tylko daszek raz ma przekrzywiony na prawą, a raz na lewą stronę…

Kiedyś chyba była bardziej czerwona… Naprawdę ważne jest tylko to, że to mój ulubiony sprzedawca warzyw w okolicy.

Wciąż lubię ten sam lakier do paznokci, a ulubione szpilki nadal obcierają w tym samym miejscu. Dalej wierzę, że kiedyś przestaną…

Ciągle uwielbiam też smak pomidorów, ale to zupełnie mi nie przeszkadza. Ich smak kojarzy mi się z latem, babcinym ogrodem, gdy krzaki pomidorów były wyższe ode mnie.

Wciąż nie wiem, czy to one były wówczas takie duże, czy ja taka mała…

Składniki:

(4 porcje)

kcal:1248 B:153 W:39 T:50 (1 porcja: ok. 312kcal)

  • 2 piersi kurczaka (około 600g)
  • 75g pikantnej kiełbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • chili w proszku lub płatkach (ilość uzależniona od własnych preferencji)
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • dymka do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Chorizo pokrój w kostkę. Rozgrzej głęboką patelnię lub rondel. Wlej oliwę i podsmaż chorizo aż wytopi się z niego zawarty tłuszcz.
  • Łyżką cedzakową zdejmij kawałki kiełbasy i przełóż na talerzyk.
  • Piersi kurczaka pokrój ukośnie na plastry. Lekko rozbij dłonią i dopraw solą i pieprzem. Ułóż na rozgrzanym tłuszczu z chorizo i podsmaż z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
  • Cebulę pokrój w piórka, dodaj do garnka i zeszklij.
  • Posiekaj czosnek i chwilę podsmaż, uważając, by nie przypalić czosnku.
  • Dodaj pokrojone pomidory bez skórki oraz koncentrat pomidorowy i doprowadź całość do wrzenia.
  • Dodaj mięso i kiełbasę.
  • Podlej 1 szklanką bulionu lub wody i podduś przez około 10-15 minut.
  • Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, a w razie gdyby sos był zbyt kwaśny, cukrem.
  • Gotowe danie przełóż na półmisek i posyp posiekaną dymką (sprawdzi się też kolendra).
  • Podawaj z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Codzienna niezmienność?
    No, ale na Twoim stole tyle się dzieje.
    Może powtarzalnie, jednak jakże różnie.

    1. Małgosia Author says:

      W pewnym momencie życia spontaniczność przybiera inną formę. To już nie czasy studenckie, kiedy jednego dnia było się nad morzem, a następnego w górach :)

  2. Kurczaka w takiej odsłonie jeszcze nie próbowałam.

  3. A ja próbowałam i przyznam się, że pyszne, pyszne, pyszne! Mąż zachwycony :-) Dziękuję za podzielenie się przepisem :-)

  4. Od dziś jestem fanką Twojego bloga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close