Lawendowo – miętowa lemoniada

Jest tak gorąco, że myśli niemal bulgocą w głowie. Nic się nie chce, ciężko zmobilizować się do jakiejkolwiek pracy i najchętniej zanurzyłoby się w całości pod wodą. Kto wymyślił pracę latem… Nie jest łatwo… Nawet jeść się nie chce.

Jedyne co do szczęścia jest potrzebne, to wielki słój z lemoniadą. Najlepiej domową, zdrową i odświeżającą. Nasza ulubiona jest lawendowa, z nutą mięty. Taka domowa lemoniada ma tak piękny kolor, że wciąż nie mogę oderwać od niej oczu, smakuje wybornie, a przy okazji uspokoi skołatane w pracy nerwy.

Wiadomo, można kupić zgrzewkę lemoniady, ale domowa nie ma sobie równych i z pewnością jest o wiele zdrowsza. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, tym bardziej, że można przyrządzić od razu napój na cały dzień.

Lawendowo-miętowa lemoniada
Czas Przygotowania
15 mins
Czas Gotowania
5 mins
Czas Całkowity
20 mins
 

Niecodzienny smak lemoniady - wspaniale orzeźwia i ma piękny kolor.

Rodzaj Dania: Napoje
Kuchnia: łatwe
Ilość Porcji: 3 litry
Składniki
  • 2,5 l wody
  • 4 łyżki suszonych kwiatów lawendy
  • pęczek świeżej mięty
  • 3 cytryny
  • 2 limonki
  • miód do smaku
  • kostki lodu
Przygotowanie krok po kroku
  1. Pół litra wody doprowadź do wrzenia z suszoną lawendą.
  2. Przykryj i odstaw do zaparzenia na około 20 minut. Po wystudzeniu przelej przez sito.
  3. Cytryny i limonki dokładnie wyszoruj i pokrój na cienkie plasterki.
  4. Do słoja dodaj owoce i miętę i lekko je rozgnieć tłuczkiem lub drewnianą pałką.
  5. Zalej naparem z lawendy oraz pozostałą częścią wody.
  6. Dosłodź do smaku miodem i podawaj z kostkami lodu.

0

7 odpowiedzi

  1. Ostatnio połknęłam bakcyla przygotowywania tego typu kompozycji smakowych na bazie wody, owoców, warzyw i ziół. Dziękuję za inspirację, bo jeszcze z lawendą niczego nie próbowałam.

  2. Tylko nie podawajcie jej w duzej ilosci swoim facetom, jezeli nie chcecie by im piersi urosly. Olejek lawendowy dziala jak estrogeny.

Dodaj komentarz