Lekka, zdrowa i wyjątkowo smaczna propozycja obiadowa nie tylko dla osób, które dbają o linię. Delikatny filet z białej, morskiej ryby świetnie komponuje się z warstwą wyrazistych, słodko-pikantnych warzyw.
Prosta wersja znanej ryby po grecku. Smakuje przez cały rok.
Święta się skończyły i choć lodówka wciąż pęka w szwach, ja mam ochotę na coś znacznie lżejszego. W takich chwilach nie tylko chcę nieco odpocząć od kalorii, ale też od długiego mieszania w garze. Taka ryba spełnia wszystkie te kryteria. Bardzo lubię ten sposób na jej podanie i polecam każdemu.
Ależ to świętowanie jest męczące…
Składniki:
4 porcje:
kcal:727 B:70 W:38 T:31 (1 porcja to około: 180kcal)
- 4 filety z morszczuka (lub innej białej ryby)
- 2 łyżki oliwy
- 1 średnia marchewka ok. 120g
- 1 korzeń pietruszki ok 100g
- kawałek selera korzeniowego ok. 100g
- ok 10cm białej części pora ok 70g
- 1 puszka pomidorów
- pieprz z kolendrą (użyłam młotkowany Kamis)
- 1/2 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
Przygotowanie krok po kroku:
- Filety umyj i osusz. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je wcześniej.
- Warzywa obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, por posiekaj.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć rozdrobnione warzywa i podsmaż chwilę aż zmiękną i zaczną intensywnie pachnieć.
- Dopraw do smaku papryką, pieprzem cayenne, pieprzem z kolendrą i solą do smaku.
- Dodaj pomidory w puszce i podsmażaj jeszcze kilka minut aż płyn się zredukuje, a pomidory zmiękną.
- Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i oprósz solą.
- Na każdym filecie rozłóż porcję warzyw lekko dociskając je do ryby, by się nie rozpadły podczas zapiekania.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekaj przez 35 minut. Jeśli warzywa będą się zbyt mocno przypiekać, przykryj je folią aluminiową.
1. Taką rybę można przygotować z dowolnych filetów, także z mrożonych i kostek rybnych. Najlepiej sprawdzają się ryby o białym mięsie.
2. Filety możesz też ugotować na parze i dopiero wtedy przykryć warzywami bez zapiekania. Tak przygotowane danie smakuje najlepiej po 2-3 godzinach od przygotowania lub następnego dnia.
Smacznego!
Szkoda, że nie można tego zmaterializować za drobną opłatą:)
Grubsza sprawa ;)
pyszna rybka!
naprawdę pyszna!
pzsynie wzglda Ł=
oczywiście „pysznie wygląda” – telefon mi psikusa zrobił :)
O tak zgadzam się w całej rozciągłości, wielka szkoda:-(
Toż to prawie… ryba po grecku! Morszczuk jest pyszną rybą. Kasuje popularnego, gumowatego mintaja w przedbiegach.
Też nie przepadam za mintajem, chociaż do marynowanych klopsików dobrze się nadaje. A ta rybka to rzeczywiście nic innego niż odświeżona wersja ryby po grecku :)
Lubi ę taką kombinację.
A takiej lekkości teraz, po świętach, mi potrzeba. :)
Ależ pyszna rybka :)
bardzo dobra kompozycja warzyw, zbliżony zestaw używam przy kurczaku a więc mogę z czystym sumieniem podpisać się pod tym, że Twoje danie musi być smaczne :)
wygląda wspaniale, zaraz pędzę robić
Na zdjęciach wygląda obłędnie.
Ależ fantatyczne zestawienie. Chyba pobiegnę dziś po składniki i zrobię na kolację. Uwielbiam ryby, aż mi ślinka cieknie jak patrzę na zdjęcia.
Nie ma to jak dobrze zrobiona rybka, oczywiście świeża rybka a jeszcze po grecku !!! Super danie;)
Przepyszna rybka, dzisiaj zrobiłam na obiad dziękuje za przepis
Pychota! Ryba po grecku bez ryby po grecku.
Excellent!
Lepiej bym tego nie ujęła :)
Zainspirowałaś mnie! Wygląda imponująco i tak jak lubię najbardziej – duuużoooo warzyw!!