Łosoś teriyaki z pak choi

Kocham lato za to, że jest. Tak po prostu. Za to, że nikt nie ma ochoty na długo gotowane dania – fasolki, bigosy i gulasze… Za to, że na straganach aż kipi kolorami i pachnie zieleniną, którą tak bardzo lubimy. Oprócz polskich letnich dań, takich jak botwinka, czy eleganckie szparagi lubię czasami ruszyć w egzotyczną podróż na daleki wschód. Nie jest tajemnicą, że te smaki lubię szczególnie. Latem sprawdzają się zawsze i idealnie komponują się z moim sposobem gotowania – szybko, smacznie i kolorowo. Większość azjatyckich dań znajduje się na stole w niespełna 30 minut i tak jest też w tym przypadku.

Potrawa nie wymaga wcześniejszego marynowania, a składniki chociaż nieco egzotyczne, nie są trudno dostępne, ani szczególnie drogie. Warto czasami oderwać się od naszej polskiej rzeczywistości i ugotować coś innego – łosoś teriyaki z pak choi. Zapewniam, że jest smacznie!

No ratings yet

Łosoś teriyaki z pak choi

Porcji 4
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty

Składniki

  • 1 filet z łososia ok. 700g
  • 2-3 małe pak choi
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 ml bulionu warzywnego lub rybnego
  • 200 g makaronu sojowego/ryżowego nitki
  • garść prażonych orzeszków ziemnych
  • sok z 1/2 limonki
  • olej do smażenia
  • marynata teriyaki:
  • 1 czerwona papryczka chili lub mniej wg uznania
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki mirinu opcjonalnie soku jabłkowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 cm kawałek kłącza imbiru
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Sposób przygotowania

  • Imbir zetrzyj na drobnej tarce, chili drobno posiekaj. Dodaj pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszaj.
  • Łososia podziej na porcje i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej przygotowanym sosem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Zagotuj wodę na makaron.
  • Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut aż zmięknie. Odcedź i przelej zimną wodą.
  • Łososia wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 7-10 minut, w zależności od wielkości kawałków.
  • W międzyczasie w woku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego.
  • Z pak choi odetnij końcówkę tak, by liście się rozdzieliły. Wrzuć do woka i podsmaż z posiekanym czosnkiem aż zaczną mięknąć. Podlej bulionem i duś przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj olej sezamowy i skrop sokiem z limonki. Zdejmij z ognia i przełóż na talerze razem z wiązką makaronu.
  • Dodaj upieczonego łososia i polej powstałym sosem.
  • Gotowe danie posyp posiekanymi orzeszkami i świeżym chili jeśli lubisz pikantne dania.
  • Podawaj od razu.
Okazja: Danie główne

 

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Świetny przepis. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie. Uwielbiam czytać blogi kulinarne.

  2. Super przepis, musimy wypróbować :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close