Pappardelle z szynką parmeńską i brukselką – obiad na szybko

Makaron – można powiedzieć, że jest to składnik uniwersalny. Przygotujesz z nim danie zarówno na słodko, jak i na słono, na co dzień i od święta, może być tanio lub nieco drożej, szybko lub trochę dłużej, lekko, albo nie do końca, z mięsem lub wege. Jedno się nie zmienia – dania z makaronem zawsze są smaczne i niezawodne.

Warto więc mieć go zawsze pod ręką. Ja mam zazwyczaj kilka rodzajów w spiżarni i jest to jeden ze stałych punktów na liście moich zakupów. Należy pamiętać o jednym – makaron powinien być dobrej jakości – te przygotowane w 100% z mąki durum gwarantują odpowiednią konsystencję i smak. Dania z makaronem często składają się z zaledwie kilku składników, a im krótsza ich lista, tym ważniejsza jest wysoka jakość.

Ekspresowe dania obiadowe to moja specjalność – zmieszać tu, dodać tam i gotowe. Czasami wystarczy przegląd lodówki, nieraz kilka klasycznych składników – rzadko zdarza się tak, że z tego , co ma się w domu nie da się zmiksować żadnego dodatku do makaronu. Nie ma wymówek, ale za to jest smaczny obiad.

Tym razem absolutny hit ostatniego tygodnia – pappardelle z szynką parmeńską i brukselką – z ogromną ilością pecorino. Proste, prawda?

Danie będzie jeszcze lepsze z domowym makaronem. Jeśli macie czas, warto go poświęcić na jego zrobienie.

dania z makaronu - pappardelle z szynką i brukselką

5 z 1 głosu

Pappardelle z szynką parmeńską i brukselką - obiad na szybko

Danie z makaronu gotowe w zaledwie 15-20 minut. Szybkie, pożywne i pełne smaku.
Porcji 4
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas całkowity 20 minutes

Składniki

  • ok 400 makaronu pappardelle
  • 120 g szynki parmeńskiej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 250 g brukselki
  • 100 g pecorino
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Brukselkę oczyść i przekrój na połówki lub ćwiartki jeśli są duże.
  • W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj sól i wrzuć brukselkę. Gotuj przez około 5 minut. Powinna być lekko twardawa. Wyjmij ją łyżką cedzakową i przelej zimną wodą.
  • W tym samym garnku ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu.
  • W czasie, gdy makaron się gotuje, podsmaż na oliwie porwaną na kawałki szynkę.
  • Po chwili dodaj drobno posiekany czosnek.
  • Ugotowany makaron przełóż bezpośrednio na patelnię z podsmażoną szynką. Dodaj natkę pietruszki oraz starty ser. Skrop sokiem z cytryny i ymieszaj.
  • Jeśli danie wydaje się zbyt suche, dolej 1/2 szklanki wody, w której gotował się makaron.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Podawaj od razu.
Okazja: Danie główne

 

[URIS id=10080]

obiad na szybko - makaron z szynka i bruselka

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close