Marmurkowe lody mascarpone z czarną porzeczką

Jeśli po raz kolejny przyjdzie mi skasować treść tego wpisu uznam, że chyba z jakiegoś dziwnego powodu nie powinien się on ukazać w ogóle. Wiem na pewno, że nie powinnam po raz kolejny pisać o pachnących krzewach porzeczkowych w ogrodzie mojej babci, chociaż to właśnie one najbardziej utkwiły w mojej pamięci. Nie powinnam też pisać o tornadzie w mojej głowie, ani poruszających tekstach o singlach, które miałam okazję dzisiaj czytać. Napiszę więc po prostu, że lubię domowe lody…

O lodach tak pysznych, że potrafią zjednoczyć całą rodzinę przy stole i o tym, że dzisiaj było ciepło tak w sam raz, by topiły się we właściwym tempie – nie za szybko i niezbyt wolno. Napiszę też o tym, że od dawna chciałam zrobić marmurkowe lody, ale nie byłam pewna, czy wyjdą wystarczająco dobrze… A myślę, że wyszły nawet lepiej, bo marmurek wygląda nie tylko niesamowicie apetycznie, ale też smakuje wyjątkowo dobrze. Lekko kwaskowe i cierpkie czarne porzeczki świetnie kontrastują z kremowymi, waniliowymi lodami mascarpone dając wiele radości z jedzenia. To świetny letni deser dla całej rodziny. Przygotowanie takich lodów nie jest bardziej pracochłonne niż jakichkolwiek innych domowych lodów. Osobiście polecam zmrożenie lodów w maszynce do lodów, ale z powodzeniem uda się je zrobić bez niej. Należy jednak pamiętać o mieszaniu lodów co 20 minut, a sos porzeczkowy dodać na samym końcu, po ostatnim mieszaniu.

Lody mają w sobie coś takiego, że trudno im się oprzeć. Kochają je dzieci, lubią dorośli. Najlepiej smakują w gronie najbliższych, w towarzystwie przyjaciół i rodziny. Bo dobrze jest dzielić się tym co dobre.

Składniki:

(około 0,7l)

  • 350ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 strąk wanilii
  • 3 żółtka
  • 250g mascarpone
  • około 250g czarnych porzeczek
  • 1-2 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko wlej do niewielkiego garnka, wrzuć rozkrojoną laskę wanilii i podgrzewaj na wolnym ogniu do zagotowania. Od czasu do czasu mieszaj.
  • Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę w wysokim naczyniu. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo gorące mleko. Ubijaj chwilę, a następnie przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu przez kilka minut.
  • Podgrzewaj masę aż zgęstnieje. Uważaj jednak aby nie doprowadzić kremu do zagotowania, gdyż jajka się zetną i krem będzie ziarnisty. Gotowy krem ostudź do temperatury pokojowej.
  • Mascarpone lekko zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niego custard i zmiksuj do połączenia się składników. Schłódź w lodówce do temperatury lodówkowej.
  • Porzeczki zasyp cukrem w garnku i gotuj przez kilka minut lub do chwili aż puszczą sok i zaczną lekko pękać. Ostudź.
  • Schłodzoną masę mascarpone przelej do maszyny do lodów i postępuj wg wskazówek producenta. Lody powinny być właściwie zmrożone już po 20 minutach „kręcenia”.
  • Gotowe lody przełóż do pojemnika i wyłóż na nie sos porzeczkowy. Trzonkiem noża lub patyczkiem przemieszaj lekko tak, aby powstał marmurek.
  • Podawaj od razu lub wstaw do zamrażarki, aby mocniej się zmroziły.
  • Przed podaniem lody mogą być dość twarde. Aby swobodnie formować gałki, przełóż pojemnik z lodami na 30-45minut na górną półkę w lodówce.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Takie marmurkowe lody wyglądają pięknie. Bardzo lubię połączenie smaku słodkiego i kwaśnego, lody więc na pewno by mi zasmakowały. dla mnie wszelkie przepisy z porzeczką są mile widziane, mój tata od dawna je uprawia i nigdy nie wiemy jak je przerobić.

    1. oj tak, ja też uwielbiam lody.
      Sama robię z mrożonych owoców.
      A połączenia kwaśne ze słodkim zawsze jest interesujące.
      W lodach raczej takich połączeń nie próbowałam

      No i te Twoje pyszne zdjęcia.
      Jak zwykle u Ciebie.
      To się nazywa talent :)

      A po takich daniach tylko zostaje poznać sekret amerykańskich aktorek
      jak mieć płaski brzuch w … 8 minut :)

  2. Ależ one musiały smakować… Za mną też chodzą porzeczkowy lody, może przygotuję właśnie takie? :)

  3. Ja również uwielbiam porzeczki i uważam, że są przez Polaków niedoceniane, a jest to „nasz” przysmak, którym powinniśmy się chwalić i eksportować za granicę. Lody wyglądają świetnie i pewnie tak samo smakują :)

  4. Super przepis! Przyznam szczerze, że moją uwagę przyciągnął napis MASCARPONE, bo czy coś co ma go w składzie może być złe? :D po przeczytaniu przepisu jestem pewna, że nie tylko dzięki mascarpone lody były przepyszne!

  5. No i fajna odskocznia od typowych lodów. Przynajmniej wiesz, co jesz.Uwielbiam przepisy z mascarpone. Nawet mój ulubiony krem do ciasta z owoców jest z nim. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close