Jeśli po raz kolejny przyjdzie mi skasować treść tego wpisu uznam, że chyba z jakiegoś dziwnego powodu nie powinien się on ukazać w ogóle. Wiem na pewno, że nie powinnam po raz kolejny pisać o pachnących krzewach porzeczkowych w ogrodzie mojej babci, chociaż to właśnie one najbardziej utkwiły w mojej pamięci. Nie powinnam też pisać o tornadzie w mojej głowie, ani poruszających tekstach o singlach, które miałam okazję dzisiaj czytać. Napiszę więc po prostu, że lubię domowe lody…
O lodach tak pysznych, że potrafią zjednoczyć całą rodzinę przy stole i o tym, że dzisiaj było ciepło tak w sam raz, by topiły się we właściwym tempie – nie za szybko i niezbyt wolno. Napiszę też o tym, że od dawna chciałam zrobić marmurkowe lody, ale nie byłam pewna, czy wyjdą wystarczająco dobrze… A myślę, że wyszły nawet lepiej, bo marmurek wygląda nie tylko niesamowicie apetycznie, ale też smakuje wyjątkowo dobrze. Lekko kwaskowe i cierpkie czarne porzeczki świetnie kontrastują z kremowymi, waniliowymi lodami mascarpone dając wiele radości z jedzenia. To świetny letni deser dla całej rodziny. Przygotowanie takich lodów nie jest bardziej pracochłonne niż jakichkolwiek innych domowych lodów. Osobiście polecam zmrożenie lodów w maszynce do lodów, ale z powodzeniem uda się je zrobić bez niej. Należy jednak pamiętać o mieszaniu lodów co 20 minut, a sos porzeczkowy dodać na samym końcu, po ostatnim mieszaniu.
Lody mają w sobie coś takiego, że trudno im się oprzeć. Kochają je dzieci, lubią dorośli. Najlepiej smakują w gronie najbliższych, w towarzystwie przyjaciół i rodziny. Bo dobrze jest dzielić się tym co dobre.
Smacznego!
Takie marmurkowe lody wyglądają pięknie. Bardzo lubię połączenie smaku słodkiego i kwaśnego, lody więc na pewno by mi zasmakowały. dla mnie wszelkie przepisy z porzeczką są mile widziane, mój tata od dawna je uprawia i nigdy nie wiemy jak je przerobić.
oj tak, ja też uwielbiam lody.
Sama robię z mrożonych owoców.
A połączenia kwaśne ze słodkim zawsze jest interesujące.
W lodach raczej takich połączeń nie próbowałam
No i te Twoje pyszne zdjęcia.
Jak zwykle u Ciebie.
To się nazywa talent :)
A po takich daniach tylko zostaje poznać sekret amerykańskich aktorek
jak mieć płaski brzuch w … 8 minut :)
Ależ one musiały smakować… Za mną też chodzą porzeczkowy lody, może przygotuję właśnie takie? :)
Ja również uwielbiam porzeczki i uważam, że są przez Polaków niedoceniane, a jest to „nasz” przysmak, którym powinniśmy się chwalić i eksportować za granicę. Lody wyglądają świetnie i pewnie tak samo smakują :)
Super przepis! Przyznam szczerze, że moją uwagę przyciągnął napis MASCARPONE, bo czy coś co ma go w składzie może być złe? :D po przeczytaniu przepisu jestem pewna, że nie tylko dzięki mascarpone lody były przepyszne!
No i fajna odskocznia od typowych lodów. Przynajmniej wiesz, co jesz.Uwielbiam przepisy z mascarpone. Nawet mój ulubiony krem do ciasta z owoców jest z nim. ;)