Wytrawne muffiny o smaku włoskiej pizzy – „monkey muffins”

Już podczas pieczenia te wytrawne muffiny pachną tak nieziemsko, że przywołują na myśl włoskie słońce, lato, pachnące świeżym czosnkiem, bazylią i pomidorami dojrzewającymi w pełnym słońcu. I ten parmezan… Wszystko razem tworzy kwintesencję mojego wyobrażenia o dobrej kuchni. Są minimalistyczną wariacją na temat popularnego odrywanego chlebka, znanego też pod angielską nazwą „monkey bread”. Wbrew pozorom są bajecznie proste do przygotowania i zachwycają podane na stół swoim niebanalnym wyglądem oraz wspaniałym aromatem włoskich dodatków. Trudno ocenić, czy lepiej nadadzą się na śniadanie, kolację, czy jako dodatek do kremowych zup w porze obiadu. Sprawdza się w każdej roli. są wyborne, aromatyczne i urocze,a smakują wyborne zarówno same, jak i z odrobiną świeżego masła, czy miską domowej zupy.

Bułeczki w nieco innej odsłonie…

No ratings yet

Wytrawne muffiny o smaku włoskiej pizzy

muffiny a'la monkey bread
Porcji 12 sztuk
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty

Składniki

  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 opakowanie drożdży instant lub 15g świeżych
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 50-70 ml oleju rzepakowego aromatyzowanego  pomidorami czosnkiem i bazylią Kujawski
  • czarny pieprz do oprószenia

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże, cukier i zalać kilkoma łyżkami letniego mleka. Odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
  • Do miski dodać jajko, sól, starty parmezan i resztę mleka i zarobić ciasto. Następnie dodać masło i dokładnie wyrobić. Wyrabianie powinno trwać do chwili aż ciasto będzie gładkie i będzie dobrze odstawało od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ok 40x40cm.
  • Ciasto pokroić na 8 długich pasków równej szerokości. Każdy z pasków posmarować olejem aromatyzowanym pomidorami, czosnkiem i bazylią (dobrze wstrząsnąć butelką przed wylaniem do miseczki, by wydobyć drobinki przypraw z dna.
  • Paski oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i układać jeden na drugim po cztery. W ten sposób powinniśmy otrzymać dwa paski złożonego ciasta.
  • Każdy z pasków pokroić na 5 równych kawałków.
  • Wkładać po jednym kawałku do natłuszczonych foremek na muffinki wyciagając końce do góry.
    muffiny o smaku pizzy
  • Odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15-20 minut na złoty kolor.
Okazja: Pieczywo

Przepis ten jest moją propozycją w zabawie, która odbywa się na blogu Majanowe Pieczenie – „Odkryj Kujawski ze smakiem”, pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl, którego sponsorem jest ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Join the Conversation

  1. myslałam, że zrobienie ich to jakas trudna sprawa,a to banalnie proste :)

    1. Pastelle Author says:

      Jak zawsze, staram się obalać mity :)

  2. Piękne są te muffiny, smakowite śliczne zdjęcia.
    Dziekuję za udział w konkursie. :)
    Pozdrowienia!:)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję i cieszę się, że mam przyjemność uczestniczyć w zabawie :) Mam w planach coś jeszcze dorzucić :)

  3. Wow, jeśli smakują tak samo dobrze jak wyglądają to muszą być przepyszne!

    1. Pastelle Author says:

      Pokuszę się o stwierdzenia, że smakują znacznie lepiej :)

  4. Wyglądają smakowicie!!!!

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :)

  5. Niebo w gębie :)

    1. Pastelle Author says:

      Oj, tak, były wyśmienite. Polecam :)

  6. Nie widziałam jeszcze tego oleju w sklepie, ale sama w domu oleje smakowe robię na oleju rzepakowym właśnie – nie ma swojego smaku więc doskonale przejmuje smak przypraw :)

  7. Wszystko cacy, tylko to nie są muffiny. To są babeczki, bułeczki, jak chcesz to nazwać, ale muffin, wskazuje na specyficzny dobór składników i sposób przygotowania, co w tym konkretnym przykładzie nie ma miejsca… Ale przepis i idea świetne… ;-)

    1. Pastelle Author says:

      A ja będę jednak upierała się przy swoim. Nie wiem, czy się orientujesz, ale pierwsze muffiny (nie muffinki), te wypiekane w Walii, były właśnie drożdżowe i wytrawne – takie bułeczki-placuszki (angielskie muffiny). Dopiero wiele lat później zaczęto zmieniać tę recepturę, zastępując drożdże proszkiem do pieczenia. Jeszcze później przybrały znaną nam formę grzybków i różnorodność smaków. Wobec powyższego, wydaje mi się, że nazwa, którą zaproponowałam nie jest zupełnie błędna i wyssana z palca, ale jak wolisz, mogą być bułeczki, w końcu smak jest najważniejszy, a nie nazwa. Zachęcam więc do wypróbowania przepisu.
      Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close