Pieczarki balsamico z brokułem i szalotką

Kiedy po raz pierwszy przygotowywałam to danie, nawet nie sądziłam, że stanie się hitem rodzinnych poczęstunków i babskich spotkań, których wciąż mam niedosyt. Początkowo były to niemal wyłącznie pieczarki, ale po dodaniu szalotki i zielonego brokuła zyskało tak wiele, że nie zamierzam już więcej eksperymentować.

Danie z pograniczna kategorii. Sama nie do końca wiem, czy to przystawka, przekąska, czy sałatka na ciepło. Wiem, że jest pyszne i na tym zawsze skupiam większość uwagi… Uwielbiam je za świeży wygląd, za smak, bajeczny aromat i prostotę przygotowania. Gdy mam ochotę na coś lekkiego, ale jednocześnie sycącego, w kilka chwil mogę mieć pełną miseczkę i zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Wystarczy wrzucić pieczarki na gorącą patelnię, zakręcić kilka razy łyżką i można zacząć zachwyty… Gwarantuję, że będą…

 

No ratings yet

Pieczarki balsamico z brokułem

Porcji 4 os.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 25 minuty

Składniki

  • 500 g drobnych pieczarek
  • 250 g brokułu
  • 1 szalotka lub niewielka cebulka
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • sól/ czarny pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  • Brokuł podzielić na niewielkie różyczki. Zagotować wodę, osolić i obgotować brokuł przez 3-5 minut. Odcedzić i włożyć do wody z lodem, by przerwać proces gotowania.
  • Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać umyte i osuszone pieczarki. Podsmażyć na dość dużym ogniu.
  • Szalotkę posiekać w piórka. Dodać do podsmażonych pieczarek, w chwili, gdy zacznie zmniejszać się ilość płynu na patelni.
  • Dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Na koniec dodać ocet balsamiczny, potrząsnąć kilka razy patelnią i przez minutę trzymać jeszcze na ogniu.
  • Dodać brokuł i zdjąć z kuchenki. Posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Podawać na ciepło.
Okazja: Przystawka

 

Join the Conversation

  1. Niestety nie lubię brokułów ale bardzo lubię pieczarki więc często je robię. Te wyglądają świetnie i na pewno spróbuję doprawić je w ten sposób.

    1. Pastelle Author says:

      Bez brokułu też będą bardzo smaczne. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)

  2. Tez przyrządzam coś podobnego – pieczarki brązowe z cebulą, czosnkiem, pietruszką i octem balsamicznym. Nie łączyłam dania z brokułami – ale na pewno następnym razem je dodam!

    1. Pastelle Author says:

      Moje początkowo też były bez zielonego, ale dodałam i się zakochałam :)

  3. ale zgapie dzis od ciebie ten przepis i bedzie pyszna kolacja;)

    1. Pastelle Author says:

      Będzie mi bardzo miło. Życzę smacznego :)

  4. Uwielbiam pieczarki w takiej formie!!! co za kolory! bosko :)

  5. Matko Kochana! Pożeram monitor. Małgosiu, jesteś moim guru. Pieczarki wyglądają jak rasowe dzieci lasu. Już wiem, co zrobię z octem balsamicznym. Pozwolisz, że ukradnę przepis?
    Tylko proszę napisz mi tak pi razy drzwi jak długo smażyć te pieczarki, żeby mi surowe nie wyszły.

    1. Pastelle Author says:

      Ewuniu, Kochana, będę zaszczycona, jeśli wykorzystasz przepis :) Pieczarki po chwili smażenia na sporym ogniu puszczą wodę, która musi odparować, by ponownie wchłonęły cały smak. Nie powinno to zająć więcej niż 10 minut.

  6. Ok Słoneczko. Zaopatrzyłam się w produkty i zaraz ruszam do kuchni :)

    1. Pastelle Author says:

      Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na obiadek :) Czekam z niecierpliwością na opinię :)

  7. Jak pysznie wyglądają! Nigdy nie jadłam takich pieczarek.
    Pozdrawiam:)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję, Majanko :)

  8. Uwielbiam pieczarki, na pewno wypróbuję przepis :)

    1. Pastelle Author says:

      Jeśli lubisz pieczarki, to te, na pewno Ci zasmakują. Są niezwykle aromatyczne.

  9. Kochana Pastelle, nie wiem, czy widziałaś, ale ktoś bardzo brzydko i bez podania adresu Twojego bloga wykorzystał Twoje zdjęcie na FB – napisałam im o tym w komentarzu pod tym zdjęciem https://www.facebook.com/photo.php?fbid=522921871082465&set=a.192801764094479.39346.190360324338623&type=1&theater, pozdrawiam, czujna O.

    1. Pastelle Author says:

      Nie widziałam. Olu, dziękuję za czujność i reakcję. Oni może myślą, że powinnam się cieszyć, że taki duży, szanujący się serwis wykorzystał moje zdjęcie ;)

  10. Wygląda bardzo apatycznie, tylko zastanawiam się ile z tego wychodzi porcji, jeśli potraktować to jako danie główne :)

    1. Pastelle Author says:

      Pieczarki po obróbce dość mocno tracą na objętości, więc te 0,5kg to wbrew pozorom nie jest tak wiele. Jeśli miałyby stanowić danie główne obstawiam, że wyszłoby ok 3 porcje, choć zastanawiam się nad dwoma. Wszystko zależy od poziomu głodu biesiadników :) Można też użyć więcej brokułu.

  11. a dzisiaj pieczareczki na stronie głównej onetu ;-) już od dawna mam na nie smaka ;-)

    1. Pastelle Author says:

      :) Też zauważyłam :) Trzeba im przyznać, że nie dośc, że są wyborne, to jeszcze pięknie się prezentują :)

  12. Jak to pierwszy raz przeczytałem to przeczytałem ” z szaRlotką ” :D

    1. Pastelle Author says:

      Szarlotka też się znajdzie, ale to już raczej na deser :)

  13. A tak wgl to pyszne danie i gratki dla autora. ^^

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję i zapraszam ponownie :)

  14. Wczoraj zobaczyłam na onecie, nie zapisałam przepisu a dzisiaj od rana przekopywałam internet aby je znaleźć i znalazłam i uciekam robić, bo aż ślinka mi cieknie na sam widok!
    Cudne pozdrawiam…:))))

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję za odwiedziny i zainteresowanie przepisem. Wierzę, że pieczarki Pani zasmakują. Z mojej strony życzę smacznego i zapraszam do śledzenia i kosztowania kolejnych propozycji :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close