Słońce grzeje niemiłosiernie, ale jeszcze nie szukam schronienia w cieniu. Łapię niemal każdy możliwy promień słońca. Wciąż nie mam dość… Mój maj to miesiąc pierwszych śladów opalenizny, wysadzania ziół do doniczek, bzu i moich ukochanych konwalii…
W maju też częściej niż zazwyczaj, zupełnie nie wiedzieć dlaczego serwuję rodzinie zmyślne dania mięsne. Spotkania przy grillu urządzamy rzadko, ale i tak nikt nie narzeka.
Nie narzekają, bo mięsa wychodzą mi ostatnio wyjątkowo smaczne (to tak w ramach niesponsorowanej autoreklamy). Pieczone udka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym były wyborne. Z wyraźnym smakiem musztardy i miodu – jak dla mnie to jedna z tych niezastąpionych kompozycji smaków, którą trudno pobić. Takiego kurczaka po prostu trzeba skosztować. Z półmiska zniknęło więcej niż zazwyczaj, więc musiało smakować…
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- sól/pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Udka umyć i osuszyć.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek zmiażdżyć.
- Miód, musztardy, olej, ocet, sól i pieprz wymieszać ze sobą na jednolitą masę.
- Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem tak, by dokładnie były nim pokryte. Przełożyć cebulą, czosnkiem i rozmarynem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 30-40 minut. W połowie tego czasu podlać sosem.
- Po upływie 30-40 minut zdjąć folię, ponownie podlać powstałym sosem i dopiekać jeszcze 15-20 minut do zarumienienia się skórki.
- Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Pychotka :) W przyszłym tygodniu zrobię na 100% Wydaje się proste do zrobienia – nawet jak dla mnie ;)
Uda się na pewno. Mam nadzieję, że zasmakuje całej rodzince :)
mniamuśne…
Doskonałe połączenie! Uwielbiam marynatę miodowo-musztardową :)
jutro na obiadek wypróbujemy :)
Mówią do mnie ,,Zjedz nas czym prędzej”.
Miodu z musztardą jeszcze nie łączyłam. Najwyższy czas, aby to wreszcie uczynić.
Już czuję te tryskające kuleczki gorczycy między zębami :)
Wypróbuj koniecznie, to bardzo udane połączenie.
Potwierdzam bardzo dobry przepis w sam raz na niedzielny obiadek. Po prostu PYCHA!!!
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :) Zapraszam jak najczęściej po kolejne inspiracje :)
To mój dzisiejszy obiad.:) Mam nadzieję, że sos wyjdzie pyszny.:)
Przepyszne :) Wypróbowałam dziś na rodzinie i chłopaku i wszyscy zjedli ze smakiem. Na pewno użyję jeszcze nie raz :D
PozdraVWiam!
Bardzo się cieszę, że kurczak smakował i dziękuję za miły komentarz :) Pozdrawiam :)
wspaniały kurczak i sukces kulinarny gwarantowany! bardzo dziękuję za przepis!!!
Cieszę się, że smakowało i serdecznie dziękuję za komentarz. Może teraz jakiś deser? :)
Kurczak rewelacja dzisiaj zrobiłam na obiad PYCHOTKA!!
Cieszę się, że kurczak trafił w gusta kolejnej rodzinie i dziękuję za komentarz :)
wlasnie zrobilam to danie pyszne, dzieki za przepis, pozdrawiam autorke .:)
Cieszę się, że kurczak smakował. Dziękuję za komentarz i pozdrowienia :) Również pozdrawiam :)
A mozna zamarynowac kurczaka na noc i nastepnego dnia upiec?
Ze względu na dużą zawartość octu w musztardzie nie zostawiałabym kurczaka w niej aż tak długo.
Dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam :)
O cholerka, a ja kurczaka właśnie zamarnowałam.