Piegus – piaskowa babka makowa

 

To jeden z tych smaków, które pamiętam z dzieciństwa. Mama lubiła piec takie ciasta jak babka piegus, a my, niczym grzeczne dzieci, lubiliśmy je jeść. Nic w tym dziwnego, bo były wyjątkowe… Piaskowce różnej maści pojawiały się więc stosunkowo często, w roli niedzielnego ciasta – jasne, ciemne lub łaciate, z czekoladą lub lukrowane – wszystkie równie pyszne.

Pieguska nie jadłam już tak dawno, że niemal zapomniałam, jaki potrafi być pyszny. Niby nic szczególnego, nic wymyślnego, ale jego świeża, lekko chrupiąca skórka, strzelające w ustach ziarnka maku, delikatny miąższ i aromat migdałowy budzą miłe wspomnienia…

Jeśli wciąż zastanawiacie się czym uraczyć bliskich w święta, postawcie na proste rozwiązania, które zawsze się sprawdzają – piaskowy piegusek na pewno Was nie zawiedzie. Polecam!

3.86 z 7 głosów

Babka makowa piegus

Porcji 12 os.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku
  • 250 g masła lub margaryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

  • Obie mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie dodać cukier. Miksować aż masa będzie gładka i puszysta.
  • Stopniowo dodawać obie mąki oraz mleko.
  • Na koniec dodać mak i aromat.
  • Wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki na bakę z kominkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 45-50 minut.
  • Ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Okazja: Wypieki

Smacznego!


Join the Conversation

  1. Piękna baba…oprószona śniegiem cukrowy…pasuje do obecnej pogody.

    1. Pastelle Author says:

      Na szczęście za oknem coraz bardziej wiosennie :)

  2. Już ją uwielbiam :) Niestety, mak w moich wypiekach prócz makowca, zawsze trzeszczy miedzy zębami.

    1. Pastelle Author says:

      No cóż.. Mak trochę może i trzeszczy, ale taki jego urok. Między innymi właśnie za to lubię tę babkę. :)

  3. juz od dawna chodzi za mna taką babka z makiem. Mak mam teraz tylko pozostaej pytanie – mak ma byc taki zwykły sypki, czy trzeba go sparzyć ?

    1. Pastelle Author says:

      Zwykły, prosto z torebki.

  4. Cudna z tym makiem !:)

  5. Uwielbiam pieguska – piekę go zazwyczaj na samych białkach, jakie mi zostają po różnych kremach czy pączkach :)

    1. Muszę przyznać, że jeszcze nie piekłam babki na samych białkach, choć tyle dobrego o niej słyszałam. Muszę w końcu się za nią zabrać :)

  6. No i znowu świetny przepis! Babka wyszła zacna ;) Mogłabym Twoje przepisy wychwalać w nieskończoność!

    1. Pastelle Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakuje :) Jeszcze raz bardzo dziękuję za miłe słowa :)

  7. Jutro piekę, ale na wegańsko ;)

    1. Małgosia Author says:

      Daj znać jak wyszło w tej wersji :)

  8. Czy mogę dodać 2 szklanki mąki tortowej i pominąć mąkę ziemniaczaną?

    1. Małgosia Author says:

      Czysto teoretycznie tak, ale nie polecam takiej modyfikacji.

  9. Mmmm.. musi być przepyszne ciasto, kocham wszystko, co z makiem ;)
    Zapraszam do mnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close