Piernikowy tort mocha

Święta Bożego Narodzenia to okres wzmożonej pracy niejednego piekarnika. Pieczemy ciasta, torty, pasztety, kulebiaki, robimy torty i ogromne glazurowane pieczenie dla całej rodziny. Ja już od dłuższego czasu zastanawiam się nad grudniowym menu i lista wciąż się powiększa. A to jeszcze nie koniec. Ba! To nawet nie połowa pomysłów!

Moja niewielka kuchnia wciąż oprószona jest mąką, a piekarnik rozgrzany do czerwoności. W takich chwilach jak ta, bardzo przydaje się technologia Dual Cook. Właśnie taką oferuje nam w swoich najnowszych piekarnikach Samsung. Za pomocą załączonego separatora można podzielić jeden duży piekarnik na dwie niezależne strefy pieczenia. Pozwala to nie tylko oszczędzić jeszcze więcej energii w i tak już energooszczędnym urządzeniu, ale też umożliwia pieczenie dwóch różnych produktów z różnymi ustawieniami czasu i temperatury.

Teraz, przed świętami takie rozwiązania podobają mi się szczególnie. Jeśli jednak będę chciała zrealizować wszystkie pomysły z mojej przedświątecznej listy, z pewnością przydałyby się także później. Z innych przydatnych funkcji tych piekarników z pewnością mogę wymienić wygodne prowadnice teleskopowe i czyszczenie katalityczne, które skutecznie usunie wszystkie pozostałości po świątecznych wypiekach.

Porozmawialiśmy już o piekarnikach, teraz pora napisać o torcie, jaki można upiec w jednym z nich. Piernikowy tort mocha to coś zupełnie innego, co dzięki korzennym aromatom świetnie wpisuje się w charakter zimowych świąt. Postaw go na swoim świątecznym stole, a goście nie będą mogli wyjść z zachwytu. Nie wymaga wiele pracy. Jego przygotowanie najlepiej zaplanować na około 2 dni przed podaniem, aby spokojnie nabrał smaku i wilgoci.

No ratings yet

Piernikowy tort mocha

Niecodzienny tort z nutą korzenną. Idealny na święta i w okresie około noworocznym. jego przygotowanie jest łatwiejsze niż można by się spodziewać, a efekt niesamowity.
Porcji 10 porcji
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty

Składniki

(średnica 20cm)

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 50 g masła

krem:

  • 650 ml mleka
  • 80 g proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego 2 opakowania
  • 250 g cukru
  • 350 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w wersji bezkofeinowej może być zbożowa dobrej jakości

wykończenie:

  • 200 ml kremówki 36%
  • ciemna i biała kuwertura czekoladowa lub czekolada do przygotowania dekoracji

Sposób przygotowania

  • Krem: Z 650ml mleka odlej 150ml, pozostałą część zagotuj z cukrem i kawą. W odlanym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony budyń i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze minutę, a następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Ciasto: Roztop masło i przestudź.
  • W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj jajko, roztopione masło oraz miód. Zmiksuj krótko mikserem. Na koniec dodaj przyprawę korzenną i sodę. Zagnieć miękkie ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj pomiędzy folią spożywczą (dość mocno się klei) na koła o średnicy około 20cm.
  • Ułóż na blachach wyłożonych pergaminem i upiecz w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut na złoty kolor. Upieczone blaty powinny być lekko miękkie. Po wystudzeniu wyrównaj nożem okręgi na wielkość 20cm tak, by pasowały do dna tortownicy. Odstaw.
  • Krem: Miękkie masło utrzyj na puch za pomocą miksera. Gdy zbieleje, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu nie przerywając ucierania. Gotowy krem jest puszysty i lekko rozlewający się, ale po schłodzeniu się zestali.
  • Na dno tortownicy ułóż jeden blat piernikowy, następnie wylej 1/3 kremu i wyrównaj. Przykryj kolejnym blatem i dalej postępuj tak samo. Gotowy torcik wstaw do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
  • Schłodzony tort wyjmij z tortownicy. Użyj palnika kuchennego do oddzielenia tortu od boków lub zrób to ostrożnie za pomocą noża.
  • Ubij kremówkę na sztywno i udekoruj nią wierzch tortu. Ponownie krótko schłódź.
  • W tym czasie przygotuj czekoladowe choinki lub wykorzystaj inne dekoracje.
Okazja: Święta, Urodziny
Rodzaj dania: Wypieki

Kup piekarnik Samsung objęty promocją i odbierz zestaw do domowych wypieków w prezencie!

wpis sponsorowany oznaczenie graficzne

Join the Conversation

  1. WOW! Wygląda smakowicie!!! Lubię gotować i piec, ale nie wiem czy udałoby mi się zrobić takie ciacho…A pewnie jakby mi się udało, to nie doczekałoby Świąt :D – jesteśmy łasuchami… Czytałam kilak twoich przepisów i na pewno na coś się skuszę :D .
    Pozdrawiam cieplutko
    Ania

  2. Muszę kiedyś wypróbować przepis. Dzisiaj upiekłam swój pierwszy tort. Z przepisu z książki 'Kwiat Kalafiora’ Małgorzaty Musierowicz. Nie spodziewałam się, że taki prosty przepis będzie taki dobry… ;)

  3. przecież to tak pięknie wygląda, że szkoda by było zjeść !

  4. Mam ten piekarnik i nie polecam. 2 razy juz się zepsuł.Funkcja dual cook ma pewne ograniczenia np niewielka różnica temperatur pomiędzy oboma poziomami.

  5. Cudny ten torcik :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close