Puszyste jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki. Symbol beztroskiego dzieciństwa, sztandarowy letni wypiek i gwarancja brudnej twarzy przynajmniej w tej większej połowie.

Wiecie, tej z ustami…

Idealne na podwieczorek, śniadanie i zwyczajnie, bez okazji. Najlepsze!

Kto jadł tylko kupne jagodzianki powinien jak najszybciej udać się do kuchni i zabrać się za zagniatanie ciasta.

Dobrze wyrobione drożdżowe ciasto tak dostojnie wyrasta. Tak bardzo lubię na nie patrzeć, choć podobno nie powinnam tego robić. Babcia mówiła, że wtedy nie rośnie.

Rośnie… Sprawdziłam…

Ale przy najbliższej okazji znów sprawdzę. Tak dla pewności!

To najbardziej puszyste jagodzianki, jakie do tej pory mieliście okazję widzieć. Z tak niewielkiej ilości mąki można otrzymać pełną blachę pokaźnych rozmiarów bułeczek. Ale nie myślcie sobie, że są za wielkie dla Was. I tak sięgniecie po dokładkę!

 

5 z 1 głosu

Puszyste jagodzianki z kruszonką

Najlepsze klasyczne jagodzianki na świecie - delikatne, puszyste i mocno jagodowe.
Porcji 10 sztuk
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Wyrastanie 1 godzina
Czas całkowity 50 minuty

Składniki

  • 350 g mąki pszennej typ 500-600
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant 7g
  • 30 g masła
  • 30 ml oleju roślinnego np rzepakowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • około 250g jagód
  • kruszonka: łyżka masła łyżka cukru pudru, 3-4 pełne łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania

  • Mleko podgrzej. Powinno być letnie.
  • Masło rozpuść.
  • Mąkę przesiej.
  • Połącz mąkę z cukrem i drożdżami.
  • Jajka rozmąć, odłóż 1-2 łyżki do posmarowania jagodzianek. Następnie rozmieszaj z mlekiem. Dodaj ekstrakt waniliowy.
  • Rozmieszaj płyn w mące, a następnie zagnieć ciasto do połączenia się składników.
  • Dodaj tłuszcz i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Odstaw w ciepłe miejsce pod ściereczką na 45 minut lub do podwojenia objętości.
  • Ponownie krótko zagnieć. Podziel na 8-10 części, wyrabiaj bułeczki, rozpłaszcz, wypełnij umytymi owocami (możesz dodać po pół łyżeczki cukru) i zaklej dokładnie. Układaj spodem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Z rozpuszczonej drugiej porcji masła, cukru pudru i mąki zagnieć kruszonkę.
  • Wyrośnięte jagodzianki posmaruj odłożonym jajkiem i posyp obficie kruszonką.
  • Piecz w 170ºC przez około 25-30 minut na złoty kolor.
  • Ostudź na kratce.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Ciasto z owocami
Słowa kluczowe: jagodzianki, jagodzianki z kruszonka

 

Join the Conversation

  1. Ooo tak, jagodzianki to moje ulubione letnie drożdżówki :)

  2. śliczne bułeczki, a zdjęcie jeszcze piękniejsze :)

  3. świetnie ci wyszły:)

  4. Uwielbiam :) Szczególnie takie, gdzie jest niemal więcej jagód niż ciasta. Czysta rozkosz :)

  5. Sobota, godzina 12. A my całą rodziną siedzimy pod winoroślami. Zjedliśmy obiad…a teraz zajadamy się Pani jagodziankami. Wyszły przepyszne. Pierwsze w życiu moje eksperymenty z ciastem drożdżowym. Do tego zimne mleczko… Dziękuję!!!!!!!!

  6. W mojej opinii Pani jagodzianki też są rewelacyjne. Mimo iż ciasto drożdżowe to nie jest moja mocna strona, ale wszystko na szczęście udało się zrobić :)

  7. piękne. też piekłam, ale nie wyrosły tak cudownie

  8. Boże przecudownie wyglądają! Kocham jagody :) Chociaż normalnie nie jadam słodyczy to muszę przyznać, że się skuszę. Zawsze w drodze do szkoły mama pakowała mi w podstawówce jagodziankę do plecaka :D Czas sobie przypomnieć! :)

  9. uwielbiam jagodzianki a Twoje wyglądaja tak lekko,,, takie puszyste… mniam

  10. Swietne! Doskonale z cieplym mlekiem :).

  11. Jagodzianki to moje ulubione drożdżówki;) te wyglądają pięknie, od samego patrzenia ślinka cieknie;)

  12. Czy mozna uzyc mrozonej borowki amerykanskiej?

    1. Małgosia Author says:

      Można. Najlepiej użyć zamrożonych.

  13. zrobiłam tak jak w przepisie ale zamiast sprężystego ciasta wyszło strasznie lepkie.

    1. Małgosia Author says:

      Ciasto ma być miękkie, niezbyt zbite, żeby po upieczeniu było puszyste i lekkie. Proszę lepiej wyrobić ciasto, a jeśli faktycznie jest zbyt mokre, trzeba dodać niewielką ilość mąki. Sucha z pozoru mąka różni się wilgotnością, dlatego też mogą wystąpić pewne rozbieżności z przepisem.

  14. Ci zamiast oleju, zwiększyć masło?. Nie używam takich olejów roślinnych

    1. Małgosia Author says:

      Proszę zastąpić olej masłem lub innym olejem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close