Quiche warzywny „Trzy kolory”

Quiche to podróż kulinarna prosto do Francji. Jest to wytrawny placek na kruchym spodzie najczęściej z warzywnym farszem zalanym jajeczno-śmietanową masą. Pieczony i podawany jest najczęściej w ceramicznych, okrągłych formach. Jedzony na ciepło jest świetnym daniem zarówno na obiad, czy pożywną kolację, ale nie tylko. Przygotowując swój pierwszy quiche warzywny zastanawiałam się, czym różni się on od tarty. Otóż, różnica jest niewielka, a granica pomiędzy tymi dwiema potrawami jest lekko zatarta i niezbyt wyraźna. Cała tajemnica polega na zastosowaniu wspomnianej wyżej masy śmietanowo-jajecznej. Każdy quiche musi ją mieć. Każdy jest też daniem wytrawnym. Tarty natomiast to wypieki zarówno słodkie, jak i wytrawne, z masą jajeczno-śmietanową, i wszystkie inne. Tak więc podsumowując: quiche jest jednocześnie tartą, ale niekoniecznie odwrotnie.

Dziś podaję quiche, którą nazwałam „Trzy kolory”. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia i nie trudno domyślić się dlaczego.

 

No ratings yet

Quiche warzywny trzy kolory

Tarta z kolorowymi warzywami
Porcji 8 os.
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty

Składniki

Kruche ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 250 g brokuła
  • 200 g czerwonej papryki
  • 100 g cebuli
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól/pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g żółtego sera np cheddar

Sposób przygotowania

  • Składniki kruchego ciasta szybko zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 20-60 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż na formę do tarty. Ponakłuwaj gęsto widelcem i podpiecz przez 10-15 minut.
  • Brokuła krótko obgotuj we wrzątku. Następnie przełóż do zimnej wody i odsącz.
  • Paprykę i cebulę pokrój w paski. Podsmaż na oliwie. Podczas smażenia podlej 2 łyżkami wody, by szybciej zmiękły.
  • Fasolkę podgotuj we wrzącej i osolonej wodzie. Powinna być ugotowana, ale wciąż sprężysta i jędrna.
  • Na podpieczony spód wyłóż warzywa nie mieszając ich ze sobą. Każdy kolor powinien zająć 1/3 powierzchni placka.
  • Jajka rozmąć z mlekiem, śmietaną i przyprawami, wymieszaj ze startym serem i tak przygotowaną masą zalej warzywa.
  • Piecz w 180°C przez około 30-40 minut.
Okazja: Wypieki

 

Join the Conversation

  1. Piękne kolory, musi być pyszna

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję. Smakowała nawet lepiej niż wyglądała. :)

  2. Apetycznie wygląda:)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

  3. Obłęd :) Ślinianki szaleją :)

    1. Pastelle Author says:

      Udało mi się ;) Dziękuję :)

  4. digital_girl says:

    wygląda smakowicie :D a czy wiesz może czy jest bardzo kaloryczna? pozdrawiam :)

    1. Pastelle Author says:

      Cóż, wybitnie niskokaloryczna na bank nie jest. Przyznam, że nie zliczam kalorii (choć pewnie powinnam zacząć), ale trochę się tego nazbiera. Samo kruche ciasto jest dość tłuste do tego ser, śmietanka. Można ją nieco odchudzić rezygnując z tradycyjnego żółtego sera lub zamieniając go na mozzarellę lub ricottę, zastępując śmietanę mlekiem. Nie potrafię jednak rzucić dokładnymi cyframi.

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję:)

  5. A ciekawe i kolorowe rzeczy tu pokazujesz. Bardzo zachęcające. Grrrr mam ochotę na coś pysznego teraz.

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję za miłe słowa. Teraz muszę Cię zaprosić na małą przekąskę :)

  6. W smaku super, ale masa jajeczna nawet po 40 minutach pieczenia się nie ścięła i na koniec ją wylałam:( Ma ktoś pomysł jak ją zmodyfikować?

    1. Pastelle Author says:

      Jestem pewna tego przepisu, robiłam wg podanych proporcji nie raz i zawsze wychodziło jak trzeba. Jednak jeśli masa się nie ścięła można spróbować dodać jedno jajko więcej, a także przykryć tartę folią aluminiową na większość czasu pieczenia – piekarniki to dziwne i złośliwe urządzenia, każdy egzemplarz działa inaczej. Przykro mi, że wypiek się nie udał. Mimo wszystko zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam.

      1. Dziękuję za szybką odpowiedź:) Spróbuję w takim razie z dodatkowym jajkiem i folią aluminiową. Będę próbować do skutku:D

        1. Pastelle Author says:

          Mam nadzieję, że tym razem się uda. Quiche są przepyszne i dają szerokie pole do popisu. Mogłabym jeść codziennie z innym nadzieniem :)

  7. 1,5 grama mąki i macie kruche ciasto?

    1. Małgosia Author says:

      Zdecydowanie szklanki. Musiał wkraść się błąd podczas przeprowadzki ze starego adresu. Dziękuję za czujność ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close