Quiche z kurczakiem i kurkami

Nie pamiętam nawet ile wówczas miałam lat. Z pewnością niewiele skoro wierzyłam, że kurki można przywoływać tak jak kurczaki mieszkające przy babcinym ogródku. Las wydawał się wtedy taki potężny, dziki i nieodkryty…

Kurki natomiast najlepiej smakowały mi marynowane… Zamknięte w maleńkich słoiczkach uśmiechały się do mnie swoim słonecznym kolorem. To pierwsze grzyby, które nauczyłam się rozpoznawać.

Kurki pojawiają się w lasach jako jedne z pierwszych grzybów w sezonie. Nie wymagają specjalnego traktowania, ani wielu przypraw. Cenimy je za charakterystyczną strukturę oraz wyjątkowy smak. Są świetne w klasycznej wersji, w sosie śmietanowym na bazie białego wina, a także w wielu innych kombinacjach smakowych (np. w wegetariańskim pasztecie z soczewicy).

Quiche (rodzaj tarty z jajeczno-śmietanowym farszem) to moja kolejna propozycja na wykorzystanie kurek – tym razem i tych grzybowych i tych drugich, opierzonych.

Składniki:(forma 20x28cm z wyjmowanym dnem)
ciasto:

  • 350g mąki pszennej typ  450
  • 200g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

wypełnienie:

  • 250g kurek
  • 1 pierś kurczaka ok 300g
  • 300ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu (lub grana padano)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ze składników na ciasto szybko i energicznie zagnieć ciasto siekając nożem lub z pomocą robota kuchennego (kilka razy na funkcji pulse)
  • Zawiń w folię i schłodź około 60 minut.
  • Cebulę i czosnek drobno pokrój w kostkę.
  • Kurczaka pokrój w kostkę, kurki dokładnie oczyść i posiekaj niezbyt drobno.
  • Na rozgrzaną patelnię wylej łyżkę oleju. Zeszklij cebulę i czosnek.
  • Dodaj mięso i grzyby i chwilę podsmaż na dość dużym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zestaw z ognia. Przestudź.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy dokładnie wyklejając brzegi. Wyklejoną formę wstaw na 15 minut do lodówki, by ciasto ponownie się schłodziło.
  • Podsmażony farsz wyłóż na kruche ciasto i wyrównaj.
  • Jajka rozmieszaj ze śmietanką, dodaj posiekane listki tymianku i dopraw solą i pieprzem. Masą wypełnij tartę.
  • Posyp startym parmezanem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika.
  • Piecz około 25-30 minut aż masa stężeje, a ser lekko się zarumieni.
  • Podawaj na ciepło lub zimno.

Smacznego!

 

Join the Conversation

  1. Próbowałam raz zrobić tartę brokułową, co skończyło się dla mnie wielką klapą.. Co nie zmienia faktu, ze chętnie nauczyłabym się jej robić. Kurkowa musi być po prostu przepyszna, wygląda rewelacyjnie!

    1. A co nie wyszło? Być może wspólnie uda się znaleźć przyczynę niepowodzenia.

  2. Uwielbiam kurki, sa takie delikatne w smaku, a zarazem ostre, pieprzowe. A quiche? Ekstrawaganckie!

  3. Łał! Wspaniały pomysł! wiele bym dała żeby spróbować ;)

  4. Pysznie wygląda. Czas wybrać się do kuchni.

  5. Kocham kurki! Ostatnio jadłem wspaniałe z kaszą i piersią z kurczaka w cytrynowym sosie, pychota!

  6. Czy można użyć kurek marynowanych w occie? Mam tylko takie w domu i nie wiem co z nich zrobić…

    1. Małgosia Author says:

      Nie bardzo się nadadzą. Proponuję dodać do jakiejś sałatki, podać do tatara mięsnego lub wege lub skomponować jakąś ciekawą zapiekankę z ich dodatkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close