Quinoa z grillowanym serem i papryką

Ziarna quinoa świat odkrył na nowo po setkach, a nawet tysiącach lat i zakochał się w nich bez pamięci. Uwielbiamy je za walory smakowe i bogactwo składników odżywczych, których tak często brakuje nam w codziennej diecie. W mojej kuchni quinoa zagościła stosunkowo niedawno i nie jest tajemnicą, że bardzo przypadła nam do gustu.

Świetnie smakuje w sałatkach, a przygotowana na kształt risotto smakuje wspaniale, a jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż ugotowanie ryżu. Jej jędrna konsystencja i lekko orzechowy smak świetnie pasuje do dzisiejszego dania. To coś na kształt sałatki podanej na ciepło. Pożywny i smaczny posiłek gotowy w kilka chwil. Nie ważne, czy to piątkowy obiad dla rodziny, czy sobotnia przystawka podczas spotkania z przyjaciółmi. Smakuje wybornie niezależnie od okazji.

Składniki:
(2-4 porcji)

  • 100g białej quinoa
  • 50g czerwonej quinoa
  • 400ml bulionu warzywnego
  • 500g czerwonej papryki
  • 1 opakowanie sera „grill cheese” Apetina
  • 1 szklanka natki pietruszki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100g cebuli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • sól, pieprz do smaku
  • + oliwa do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg z funkcją grill). Opiekaj do momentu aż papryki wyraźnie zmiękną, a skórka się spiecze. Wyjmij naczynie z piekarnika i owiń dokładnie folią aluminiową. Pozostaw do przestygnięcia, a następnie usuń gniazda nasienne i skórkę z papryki. (tak przygotowaną paprykę można zalać oliwą i przechować w lodówce).
  • Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oliwie nie rumieniąc. Dodaj oba rodzaje quinoa, chwilę przesmaż, a następnie zalej gorącym bulionem. Dopraw solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem aż cały płyn się zredukuje. Przemieszaj widelcem i odstaw.
  • Natkę pietruszki, piniole, skórkę z cytryny i 1/4 szklanki oliwy zmiksuj w malakserze lub utrzyj w moździerzu na pesto. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Ser podziel na cienkie plastry i grilluj na ruszcie lub patelni przez około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.
  • Na talerzu ułóż porcję quinoa i skrop pietruszkowym dressingiem. Dodaj porozrywane kawałki pieczonej papryki i porcje sera.
  • Polej całość dressingiem.
  • Podawaj od razu.

Smacznego!

Twoja kuchnia ma to coś

 

 

 

Join the Conversation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close