Pieczony kalafior z masłem curry – prosta wegetariańska przystawka

Optymistycznie pastelowe hiacynty stojące na parapecie wypełniły swym słodkim zapachem cały pokój, podczas gdy ja nieufnym wzrokiem spoglądam w stronę coraz mocniejszych promieni słonecznych. Wiosna tyle razy mnie tego roku zwiodła, że nie uwierzę, póki nie poczuję na własnej skórze. Przecież tyle jeszcze śniegu zalega na zmarzniętej ziemi…

 

Dziś postanowiłam przenieść nieco słońca na talerze i zaserwowałam pyszne, złociste różyczki kalafiora zapiekane z masłem curry. Odrobina natki pietruszki na wierzchu okazała się przysłowiową wisienką na torcie. To bardzo prosta i przyjemna w smaku propozycja na szybki i lekki obiad lub kolację. Pieczony kalafior tej odsłonie polecam, ponieważ sprawdził się lepiej niż to sobie wyobraziłam. Świetnie smakuje samodzielnie, a bardziej głodnym biesiadnikom polecam z pure ziemnaczanym lub sadzonym jajkiem.

 

 

No ratings yet

Kalafior zapiekany w maśle curry

Porcji 4 os.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 30 minuty

Składniki

  • 500 g kalafiora
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki do posypania
  • sól/czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Kalafior podzielić na różyczki. Krótko obgotować w osolonym wrzątku, by lekko zmiękły, ale zachowały jędrność. Przelać zimną wodą i osączyć.
  • Cebulę i czosnek zrobno posiekać.
  • W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i poddusić chwilę, by zmiękła. Dodać czosnek i jeszcze chwilę dusić, pilnując, by nie zrumieniły się zbyt mocno. Masło zdjąć z ognia i odstawić na minutę.
  • Dodać curry i wymieszać. Ciepłym masłem polać kalafiory i wymieszać, by różyczki dokładnie pokryły się masłem.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 20 minut.
  • Gotowe warzywa oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Okazja: Przystawka

 

 

Join the Conversation

  1. Już czuję ten aromat… Pycha!

    1. Pastelle Author says:

      Bardzo lubię połączenie kalafiora i curry :)

  2. ojej.. jakie one smakowite…

    1. Pastelle Author says:

      Zachęcam do wypróbowania. Pyszne i banalnie proste :)

  3. już wiem co dziś będzie u mnie na obiad :)

    1. Pastelle Author says:

      Polecam się na przyszłość ;)

    1. Pastelle Author says:

      Uwielbiam curry za jego smak i kolor :)

  4. Świetny kolor!:) Muszę koniecznie wypróbować, bo przepis jest prosty, a efekt – fantastyczny!:)

    Ściskam cieplutko!

    1. Pastelle Author says:

      Koniecznie wypróbuj i daj znać, czy smakowało :) To danie bardzo optymistycznie nastraja i świetnie smakuje. Pozdrawiam :)

  5. Uwielbiam te zdjęcia ! Mają takie głębokie kolory :D

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :) staram się i wciąż się uczę :)

  6. piękne zdjęcia, od razu zrobiłam się głodna :)

    1. Pastelle Author says:

      Ślicznie dziękuję :) Ja zawsze patrzę na swoje zdjęcia bardzo krytycznym okiem, dlatego bardzo miło mi słyszeć takie słowa :)

  7. Zrobię dziś na obiad, bo wygląda, że naprawdę warto

    1. Pastelle Author says:

      Pewnie, że warto :) Cieszę się, że moja propozycja okazała sie inspiracją :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close