Rumiankowa panna cotta

Wraz z końcem maja przenosimy się w letnie klimaty. To w końcu czas orzeźwiających lemoniad, serników na zimno, lodów i chłodnych, lekkich deserów. Do takich właśnie dań należy panna cotta. Delikatna, chwiejna i tak pyszna, że nie sposób jej się oprzeć. Ta, którą dzisiaj prezentuję, jest wyjątkowo letnia. Kwiatowy aromat rumianku wspaniale odzwierciedla długie, słoneczne i upalne dni. Z syropem cytrynowym komponuje się nadzwyczaj dobrze.

Tego deseru zachwalać nie trzeba. Panna cottą zachwyca się cały świat i nie bez powodu, bo jest naprawdę fantastyczna. Kremowa śmietanka o konsystencji, którą trudno opisać jednym słowem. To coś nieuchwytnego – coś pomiędzy lekką galaretką, a kremowym musem rozpływającym się w ustach. Idealna panna cotta jest tylko lekko ścięta i taka właśnie jest najsmaczniejsza. Ja właśnie odkrywam świat dziko rosnącej roślinności i jej kulinarne sekrety. Rumiankowa wersja panna cotty to propozycja dla tych osób, które tak jak ja cenią sobie dobry smak i niecodzienne połączenia. Taka panna cotta z pewnością zachwyci wszystkich, a przygotowanie tego deseru nie zajmuje wiele czasu i nie jest skomplikowane.

Składniki:(3-4 porcje)

  • 500ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 3 torebki herbatki rumiankowej
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 30ml mleka
  • skórka okrojona z 2 cytryn
  • 150g cukru
  • 200ml wody
  • 100g borówek (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śmietankę doprowadź do wrzenia z cukrem.
  • Zdejmij z ognia i dodaj torebki rumianku.
  • Odstaw pod przykryciem na 10 minut. W tym czasie zalej  żelatynę 30ml zimnego mleka i pozostaw do napęcznienia.
  • Po upływie 10 minut ze śmietany usuń rumianek dobrze odciskając płyn i dodaj ekstrakt waniliowy i żelatynę.
  • Dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Całość przelej przez gęste sito.
  • Ostudź do uzyskania temperatury pokojowej. Przelej do kokilek i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  • Z dwóch wyszorowanych cytryn wytnij skórki (bez białej części).
  • W niewielkim rondelku doprowadź do wrzenia wodę z cukrem i skórką cytryny. Gotuj około 10 minut aż skórki zmiękną i utworzy się syrop.
  • Zastygnięte panna cotty wyjmij z kokilek i podawaj z syropem cytrynowym i skórką oraz świeżymi borówkami.

Smacznego!

I nie zapominajcie, że wciąż możecie wziąć udział w konkursie i wygrać robota planetarnego Electrolux

Join the Conversation

  1. Takiej nie jadłam jeszcze, choć bardzo mam na nią ochotę;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close