Rustykalne bułeczki z czarnymi porzeczkami

Wypieki drożdżowe to moja największa pasja ostatnich miesięcy. Najchętniej piekłabym tylko chleby, bułki i drożdżówki na tysiące sposobów i z najróżniejszymi dodatkami. I być może w końcu tak zrobię, bo wyrabianie drożdżowych ciast niesamowicie mnie odpręża i uspokaja. Nawet późną nocą, gdy wszyscy już śpią – czytając w miękkim fotelu ulubioną książkę, czekam aż chleb wypełni cały koszyk. Nieraz jego zapach unoszący się z rozgrzanego piekarnika budzi domowników.

Nie, to jeszcze nie pora na śniadanie… odpowiadam…

A czarne porzeczki to moje ulubione letnie owoce. Rzadko udaje mi się cokolwiek z nich piec. Zazwyczaj zjadam prosto z koszyczka. Tak budzą najwięcej przyjemnych wspomnień…

Ale te bułeczki z czarnymi porzeczkami koniecznie upiekę jeszcze raz. Może nie są równe, kształtne i błyszczące, ale to jest właśnie ich największy urok. Najlepiej odrywać po kawałku i rzucać niedbale na blachę, niech same nabiorą kształtu. Pachnące, poprzecinane czarnymi perełkami i sączącym się sokiem o niezbyt słodkim miąższu. Idealne do śniadania, z kubkiem aromatycznego kakao.

Składniki:(10-12 sztuk)

  • 400g mąki pszennej (typ 480-650)
  • 250ml mleka
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 30g roztopionego masła
  • 1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich, pistacji lub arachidowego (dla dodatnia aromatu)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250g czarnych porzeczek
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier oraz sól (nie syp soli bezpośrednio na drożdże) oraz mleko. Zarób ciasto.
  • Dodaj masło i olej i wyrabiaj ciasto przez 10 minut ręczne lub 5 minut robotem kuchennym.
  • Odstaw pod przykryciem na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.
  • W wyrośnięte ciasto delikatnie wmieszaj porzeczki starając się ich nie rozgniatać.
  • Odrywaj po kawałku wielkości bułeczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posyp bułeczki cukrem trzcinowym.
  • Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
  • Zanim bułeczki wyrosną, rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Wyrośnięte bułeczki piecz przez około 20 minut, na rumiany kolor.
  • Ostudź na kratce kuchennej.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Właśnie piję kawę – podeślij jedną taką bułeczkę :)

  2. wyglądają wspaniale i podejrzewam, że równie dobrze smakują!

  3. wyglądają apetycznie !

  4. Zrobiłam! co prawda nie było w warzywniaku czarnych porzeczek to zastąpiłam rabarbarem – były wspaniałe <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close