Sernik z ricotty i mascarpone na migdałowym spodzie z musem brzoskwiniowym.

Wreszcie się doczekałam od dawna planowanego remontu. Ogromną przyjemność sprawia mi projektowanie własnych mebli. Gorzej już ze sprzątaniem po ekipie wymieniającej okno… W każdym razie siedząc przed komputerem wypada posilić swój mózg do pracy czymś smacznym… Na szczęście prace remontowe nie wyrwały mnie na dobre z kuchni (choć mocno utrudniły do niej dostęp) i mam sernik z ricotty i mascarpone – zarzekałam się, że jest tylko mój i nie dam go nikomu, w końcu jednak uległam i się  podzieliłam.

Tym razem upiekłam wspaniale kremowy sernik z ricotty i mascarpone na kruchym spodzie, do którego dodałam dla urozmaicenia płatki migdałów, które delikatnie chrupią pod zębami. Pomiędzy kruchym ciastem i rozpływającym się w ustach serem ukryłam warstwę musu brzoskwiniowego, na które nie miałam żadnego sensownego pomysłu. Ten wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Sernikowi wprost nie można się oprzeć.


Składniki:

na kruchy spód:

  • szklanka mąki
  • 120g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • 50g płatków migdałowych

masa serowa:

  • 500g ricotty
  • 250 mascarpone
  • 120g domowego cukru z prawdziwą wanilią (lub 120g zwykłego cukru i ziarna z 1/2 laski wanilii)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

mus brzoskwiniowy:

  • 1/2kg brzoskwiń
  • 2 płaskie łyżki cukru (mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie będą owoce)

Przygotowanie:

  • Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do schłodzenia na 30 minut.
  • Z brzoskwiń wyjąć pestki. Miąższ zmiksować w blenderze. Przełożyć do niewielkiego garnka, dosłodzić i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez chwilę, by masa odparowała. Gotowy mus nie powinien być zbyt rzadki.
  • Boki tortownicy o średnicy 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a dno natłuścić.
  • Dno wykleić kruchym ciastem, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
  • Do miski wyłożyć wszystkie składniki masy serowej i połączyć je mikserem. Nie ubijać zbyt długo, tylko tyle, by połączyć skłądniki na gładką masę.
  • Na podpieczony kruchy spód wyłożyć mus brzoskwiniowy, a następnie masę serową.
  • Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 45 minut na złoty kolor.
  • Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia stopniowo uchylając drzwiczki.
  • Zimny sernik wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego

Join the Conversation

  1. Wcale się nie dziwię, że się oprzeć nie można, skoro w nim same pyszności :)

    1. Pastelle Author says:

      :)

  2. Wygląda przepysznie! Dodatek mascarpone pewnie sprawia, że sernik rozpływa się w ustach :) na pewno wypróbuję ten przepis :)

    1. Pastelle Author says:

      Ricotta i mascarpone sprawiły, że ma zupełnie inny smak niż serniki, które zazwyczaj przygotowujemy. Warto spróbować. Dziękuję za miły komentarz :)

  3. Uwielbiam serniki! Z musem brzoskwiniowym to już w ogóle pychota:)

  4. mmmm no wygląda cudnie :D
    Zapraszam na: szybkie-gotowanie.blog.pl/

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :)

  5. Oj…. Ja nie moge odwiedziać Pani bloga bo momentalnie na wszystko mam ochotę, a jestem mamą 3tygodniowego Piotrusia i karmie go piersią i jak na razie nie mogę za dużo urozmaicić menu bo na karzdą nowość reaguje bolem brzuszka…. :( A tu takie smakołyki ze jak nawet sie czyta o nich to juz czuje sie ich smak w ustach…. Mniam…. A serniczki to ja uwielbiam :D

  6. papusianie fajna sprawa a w wolnej chwili zapraszam do mnie
    modnytyp.blog.pl/

  7. Ricotta to ser?…bo nie wiem czy nie jakaś zielenina,tyle dziś nowości z zagranicy ,że nie nadążam

    1. Pastelle Author says:

      Tak, ricotta to ser. Warto spróbować, ma zupełnie inny smak niż nasze polskie twarogi. Można też w prosty sposób przygotować go samodzielnie, co prezentowałam jakiś czas temu na blogu: http://osmykolorteczy.blog.pl/2012/07/05/domowa-ricotta/

  8. Wspaniały sernik!!! Zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszedł IDEALNIE :-))))) Dziękuję!

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się, że przepis się sprawdził. To jeden z moich ulubionych serników :) Pozdrawiam :)

  9. Witam, czy mogę zrobić ten serniczek z musem na wierzchu ( taki jak sernik z musem z mango)? Np. z musem z mrożonych malin lub truskawek? Jak sądzisz?

    1. Małgosia Author says:

      Serniki z zasady świetnie komponują się z owocami. Jestem pewna, że wyjdzie pysznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close