Ktoś w domu krzyknął – makowiec! Komuś innemu przyszła ochota na sernik, a jeszcze inni skandowali za szarlotką…
Weekend jakich wiele, ale w jesienne popołudnie dobrze jest upiec jakieś dobre ciasto. To taki stary sposób na ogrzanie wyziębionych murów i atmosfery, bo przecież nie ma nic lepszego od zapachu pieczonego ciasta. Nikt wówczas nigdzie nie wychodzi, bo wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej…
Seromak powstaje gdy niezupełnie się wie na co ma się ochotę. W kolejnych warstwach napotykamy na sernik, makowiec, kruche, maślane ciasto, a pomiędzy tym wszystkim jeszcze jabłka. Przepych? Przesada? Nie – ciasto jest idealnie wyważone, bogate, ale nie przesadzone. Kwaskowe jabłka i kremowy ser równoważą miodową słodycz maku, a polewa czekoladowa dopina całość na ostatni guzik. To eleganckie i złożone ciasto wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania. Wymaga jedynie odrobiny staranności, aby warstwy były równe, chociaż ostatecznie nie jest to najważniejsze.
Uwielbiam połączenie sernika z makowcem. Podoba mi się, że czekolada spływa jedynie z wierzchu, a nie pokrywa całych boków. Dzięki temu pięknie widać kolejne warstwy. Muszę zrobić takie ciacho, na pewno domownikom będzie smakowało.
W niedzielę rozmawialiśmy z Mężem, że mamy ochotę na sernik (ja) i na makowiec (Mąż). Padło na to, że w tym tygodniu będzie seromakowiec …. u Ciebie taki wyapsiony:)
Ciekawie wygląda, ciekaqwa jestem jak może smakować taki zestaw. Przy najbliższej okazji spróbuję zrobić, ale mam mieszane uczucia. Chyba lepiej każde ciasto odzdzielnie upiec, przepraszam ale TAKIE JEST MOJE ZDANIE.
Pozdrawiam serdecznie.
Właściwie seromakowiec to nie jest mój wymysł, takie ciasta piecze się od lat, ale oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania i lubić coś innego, nie ma za co przepraszać :)
Witam,
Wygląda pięknie, mam zamiar upiec dzisiaj to ciasto. Czy mogę zastąpić jabłka gruszkami? Zastanawiam się czy nie będą za twarde i jak to wpłynie na smak…
Uwielbiam połączenie sernika z makowcem. Podoba mi się, że czekolada spływa jedynie z wierzchu, a nie pokrywa całych boków. Dzięki temu pięknie widać kolejne warstwy. Muszę zrobić takie ciacho, na pewno domownikom będzie smakowało.
Wygląda imponująco, można je śmiało postawić na świątecznym stole :)
W niedzielę rozmawialiśmy z Mężem, że mamy ochotę na sernik (ja) i na makowiec (Mąż). Padło na to, że w tym tygodniu będzie seromakowiec …. u Ciebie taki wyapsiony:)
Ciekawie wygląda, ciekaqwa jestem jak może smakować taki zestaw. Przy najbliższej okazji spróbuję zrobić, ale mam mieszane uczucia. Chyba lepiej każde ciasto odzdzielnie upiec, przepraszam ale TAKIE JEST MOJE ZDANIE.
Pozdrawiam serdecznie.
Właściwie seromakowiec to nie jest mój wymysł, takie ciasta piecze się od lat, ale oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania i lubić coś innego, nie ma za co przepraszać :)
Witam,
Wygląda pięknie, mam zamiar upiec dzisiaj to ciasto. Czy mogę zastąpić jabłka gruszkami? Zastanawiam się czy nie będą za twarde i jak to wpłynie na smak…
Mogą być gruszki, jeśli są dojrzałe nie powinny być zbyt twarde po upieczeniu.
Trzy klasyki w jednym. Doskonały pomysł, ciekawa jestem jak smakuje. Pozdrawiam
http://przestrzenkobiety.pl/