Sezonowa zupa minestrone – wiosenna zupa jarzynowa

Zupa minestrone  – trudno szukać na nią jedynego właściwego przepisu z prostej przyczyny. Nie ma go, bowiem zupę tę gotujemy z wszystkich aktualnie dostępnych warzyw, najlepiej tych, na które akurat mamy sezon. Jej korzenie trzeba by szukać w gorących włoskich kuchniach, ale jest blisko spokrewniona z naszą rodzimą jarzynową.

Minestrone to idealna propozycja na letni posiłek. Pełna warzyw, ziół, w delikatnym bulionie z kroplą najlepszej oliwy.

Dla mnie ideał!

Zawsze wtedy gdy nie mam czasu na długie gotowanie i gdy znów nie mam pomysłu na obiad

Zupa zawsze się sprawdza – smaczna, lekka i pożywna.

No ratings yet

Zupa minestrone - wiosenna zupa jarzynowa

Porcji 6 os.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 45 minuty

Składniki

  • 1-2 ziemniaki
  • 1-2 małe młode marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek 5cm pora
  • 1 mała kalarepka bez liści
  • ok 100g zielonego groszku
  • ok 100g zielonych szparagów
  • 1,5 l bulionu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 2-3 gałązki świeżego majeranku

Sposób przygotowania

  • Warzywa w minestrone to podstawa. Używam świeżych, a ich zestaw dowolnie komponuję w zależności od sezonu. Powinny stanowić większość w zupie, by nie dodawać makaronu, ani dodatkowo nie zagęszczać
  • Warzywa (ziemniaki, kalarepkę i warzywa korzeniowe, por) kroję w kostkę. W głębokim garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojone warzywa. Lekko podsmażam nie rumieniąc.
  • Następnie zalewam bulionem lub opcjonalnie wodą, dodaję ziele angielskie, pieprz, lekko solę i gotuję przez ok 20 minut do miękkości.
  • Gdy warzywa są już miękkie dodaję groszek, szparagi pokrojone na 2-3 części i posiekane zioła i gotuję przez kolejne 5 minut. Jeśli używamy suszonych ziół, dodajemy je na samym końcu. Do minestrone polecam jednak świeże.
  • Gotową zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Okazja: Zupa

 

Join the Conversation

  1. Zachwycam sie zdjeciami – toz to kwintesencja wiosny!

  2. Witam:) zostałaś nominowana przeze mnie do Liebster Blog. Zapraszam do udzielenia odpowiedzi znajdujących się na moim blogu: http://japcok.blog.pl/ Pozdrawiam!

  3. Zupka wygląda przepysznie. Wiem , jaka jest dobra. Muszę ją zrobić :)
    Pozdrowienia

  4. Uwielbiam zupy praktycznie każdą ,a taka z tego co aktualnie jest to coś dla mnie , bo warzyw jest teraz dużo , więc można mieszać i gotować:))

  5. Zupa wygląda bardzo apetycznie , a teraz jest duży wybór warzyw , więc można mieszać i gotować , a ja uwielbiam zupki:)))

  6. zdjęcie wykonane bardzo profesjonalnie, przez co jeszcze bardziej ma się ochotę na konsumpcję

    1. Małgosia Author says:

      Niezależnie od jakości zdjęcia zupka jest wyborna :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close