Smoothie pomarańcza – banan – zdrowe śniadanie

Jak dotąd niewiele koktajli pojawiło się na blogu. Nie wiem, czy to dlatego, że ich fotografowanie od zawsze przyprawia mnie o ból głowy, czy też dlatego, że wciąż zbyt mało ich przygotowuję. Z nowym rokiem wprawdzie postanawiałam, że zacznę serwować nam i Wam więcej zdrowych pomysłów, ale z biegiem czasu pomysł ten nieco przycichł. Wrócił w ramach cukrowego detoksu po tłustoczwartkowym przejedzeniu oraz nieodpartą potrzebą lekkiego odświeżenia codziennego jadłospisu. I tak powstał pierwszy przepis na aksamitne i pożywne smoothie pomarańczowo –  bananowe.

Mimo, że dni są coraz dłuższe, a słońce coraz jaśniej świeci, kompozycja wciąż jest zupełnie zimowa, choć bardzo odświeżająca i lekka. Smoothie świetnie syci pierwszy poranny głód i dostarcza porządnej porcji pozytywnej energii, ale polecam go również w ramach podwieczorku, albo wieczornej „przekąski”. Dla mnie jest idealnym zamiennikiem tradycyjnego śniadania, reszta mojej rodziny traktuje smoothie raczej jako lekki, owocowy deser i przyznam, że nie widzę żadnych przeciwwskazań, aby był zarówno jednym, jak i drugim.

Składniki:

(3-4 porcje)

  • 1 duży banan
  • 1-2 pomarańcze
  • 1-1,5 szklanki mleka (zwykłego lub kokosowego)
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyj i obierz ze skórki. Z pomarańczy nie musisz usuwać białych błonek. Zmiksują się bez problemu, a dostarczą nam sporej porcji błonnika. Pokrój na kawałki i przełóż do dzbanka blendera.
  • Dodaj pozostałe składniki.
  • Wlej szklankę zimnego mleka. Jeśli użyjesz mleka kokosowego lub innego roślinnego, otrzymasz lekkie smoothie wegańskie. Mleko kokosowe świetnie komponuje się w tym zestawieniu. Możesz też wymieszać mleko kokosowe i krowie w dowolnych proporcjach.
  • Zmiksuj całość do otrzymania gładkiej konsystencji. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj więcej mleka.
  • Przelej do szklanek. Oprósz delikatnie cynamonem.
  • Przechowuj do kilku godzin w lodówce.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Cudnie podane, nie mogę się napatrzeć na zdjęcia :)

  2. Chyba już wiem , co będę jutro miała na 2 śniadanie :)

  3. uwielbiam, kiedy można łączyć smaki z właściwościami prozdrowotnymi! ten koktajl to bomba witamin i smaku :)

  4. Cześć Gosia. Nie pijam mleka od 2 lat i od 2 lat nie piłem żadnego smoothie. Pomysł z mleczkiem kokosowym jest super. Ile kosztuje taka przyjemność?

    1. Małgosia says:

      Obecnie na rynku mleka roślinne są łatwo dostępne. Są kokosowe, sojowe, migdałowy. Za puszkę mleka kokosowego 400ml trzeba zapłacić od 5-8zl.

  5. Wygląda przepięknie :) aż mnie naszła ochota na taką przyjemność! :) Piękne zdjęcia!

  6. Na zdjęciach koktajl wygląda fantastycznie. Chyba skuszę się na Smoothie i skorzystam z przepisu. Pozdrawiam :)

  7. zupełnie nie wiem skąd ten ból głowy przed fotografowaniem koktajli – wyglądają cudownie apetycznie!

  8. zrobiłam dzisiaj i polecam :)pychaa :)

  9. Nowe zadanie dla córek-dogadzających-połamanej-mamie :)

  10. Pomarańcza i banan to jak najbardziej smakowite połączenie. Myślę, że nawet jeszcze dziś zaserwuję sobie taki smakołyk w przerwie w pracy. Ale ja jestem wielką fanką połączenia banan plus truskawka. Jestem do niego przywyczajona od małego. Zawsze jadłam banan i truskawkę – smakowało mi to niesłychanie… I tak już zostało. Chociaż banan jest świetny jako baza to wielu smoothies. Czasami używam go nawet zamiast jogurtu. A w niektórych słodkich daniach praktykuje się używanie banana zamiast jajka. Działa!

  11. Wlsnie go pije, baaaaardzo dobry :)

    1. Małgosia Author says:

      Super!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close