Śnieżki – ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Słodkie, lekko piaskowe ciasteczka obtoczone w cukrze pudrze znane jako śnieżki. Cierpka żurawina świetnie równoważy słodycz cukru i białej czekolady.

Do złudzenia  przypominają kule śnieżne, a mojej mamie przypominają dzieciństwo. To chyba najlepsza rekomendacja.

Przepis przeleżał w szufladzie dobrych kilka tygodni czekając na tę publikację. Ciężko jakoś było pisać o śniegu, gdy za oknem wiosna. Przesądna nie jestem, ale uroki, czary, te sprawy, nigdy nic wie wiadomo. Lepiej na zimne dmuchać, niż później z zimna w dłonie chuchać…

Ciasteczka jednak były tak smaczne, że warto o nich napisać. No i wrzuciłam zdjęcie, jako zapowiedź następnego przepisu i stało się. Spadł śnieg… W jednej chwili cały mój świat pokrył się białym puchem.

Kilka godzin później większość stopniała.

No i gdzie ta wiosna?

Składniki:

(30-35 sztuk)

kcal:3236 B:35 W:437 T:147 (1szt: ok. 100kcal)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 100g białej czekolady
  • 70g suszonej żurawiny
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utarłam z cukrem na puch. Następnie dodałam jajko i wanilię nie przerywając ucierania.
  • Dosypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zagniotłam ciasto do połączenia składników.
  • Czekoladę i żurawinę posiekałam i dodałam do ciasta.
  • Z ciasta formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczałam w cukrze pudrze. Układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekłam około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ciastka powinny pozostać miękkie w środku.
  • Gorące ciastka ponownie obtoczyłam w cukrze pudrze i odłożyłam do ostygnięcia na kratce.

Smacznego!

 

Join the Conversation

  1. Będę musiała je zrobić :)

  2. Śliczne te ciasteczka i z moją ukochaną żurawiną :)

  3. O mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :) Zapisuję :)

  4. Jak one apetycznie wyglądają!

  5. 3 przepis od Ciebie i każdy jest pyszny, skąd wyciągasz te pomysły?

  6. Taki śnieżek to ja lubię! :)

  7. Genialne połączenie białej czekolady i żurawiny :) Jestem pod wrażeniem pomysłowości! :)

  8. Lubię wszystko, co zawiera żurawinę:) Ciekawy pomysł na ciasteczka.

  9. Pięknie wyglądają te ciasteczka. Tak delikatnie. :)
    Pozdrowienia:)

  10. ~ja ......................... says:

    Ano ciekawe, ciekawe ….. ladnie wygladaja i pewnie tez sa dobre, a najwazniejsze, ze malo pracy :-)

  11. ~johnpitt says:

    ładnie wyglądają postaram się je zrobić dam znać jak wyszły

  12. Są pyszne ;) słodziuteńkie. Mam tylko pytanie, bo choć większość zniknęła jeszcze cieplutkich i mięciutkich, to po godzinie zrobiły się już twarde. Czy tak powinno być? czy może przetrzymałam w piekarniku albo coś innego zrobiłam nie tak?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close