Sorbet wiśniowy z czekoladą i amaretto

Coraz mocniej odczuwam, że lato się kończy. Na straganach pojawiły się pierwsze dynie, cena najpiękniejszych papryk spadła, a śliwki zasypały niemal każdy kąt. Wieczory pojawiają się szybciej, a na poranne zakupy nawet nie myślę wybierać się bez swetra. Na brzozie za oknem zauważam też pojedyncze żółte liście – wmawiam sobie, że to wina afrykańskich upałów, za którymi już tęsknię wpychając nogi pod miękki koc. Ja na pewno nie jestem człowiekiem zimy…

W kuchni jednak wciąż cieszę się smakami lata i tam nie dopuszczam tej całej jesiennej atmosfery. Po co , kiedy wciąż pomidory pachną pomidorami, a pęczki koperku mają więcej niż trzy gałązki.

Nie odpuszczam też letniemu menu i choć temperatury spadły, serwuję lody, na które od dawna miałam ochotę. Wiśniowy sorbet podbił nasze podniebienia i serca. Zniknął szybciej niż się tego spodziewałam, choć właściwie sama też się do tego przyczyniłam…

Sorbety to lody, które przygotowuje się znacznie szybciej niż lody mleczne. W zasadzie schłodzone owoce wystarczy zmiksować z odrobiną cukru, połączyć z ulubionymi dodatkami i zamrozić. Są lekkie, orzeźwiające, nieziemsko pyszne, a i urody nie można im odmówić, w tym kolorze można się zakochać. Ja się zakochałam…

Zakochałam się też w moim nowym blenderze. Uwierzycie, że to mój pierwszy taki? Stał się moim nieodłącznym przyjacielem i mam nadzieję, że posłuży mi długie lata.

No ratings yet

Sorbet wiśniowy z czekoladą i Amaretto

Porcji 4 os

Składniki

  • 350 g wypestkowanych wiśni
  • 1/3 szklanki cukru do smaku
  • 30 ml likieru amaretto
  • 30 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  • Wiśnie zmiksowałam z cukrem i likierem w blenderze na gładki koktajl.
  • W drugiej misce blendera starłam na wiórki czekoladę. Można zetrzeć na tarce.
  • Do maszynki do lodów przelałam zimną mieszankę owocową. Mniej więcej w połowie czasu kręcenia lodów, gdy zaczęły już gęstnieć, dodałam schłodzoną czekoladę. Mroziłam w maszynce do zgęstnienia. Dodatkowo zmroziłam w zamrażarce, by osiągnęły zupełnie zwartą konsystencję możliwą do formowania w gałki.

Smacznego!

Zobacz inne przepisy na lody:

Join the Conversation

  1. Mmm chętnie bym porwała pucharek. Bardzo lubię sorbety :) Pycha!

  2. Zdjęcia wyglądają bajecznie. :) :)

  3. sorbety są zdrowe :) bardzo dietetyczne

  4. Jaki wypasiony blenderek :)

    Gosiu, a może pomyślisz nad jakaś niezdrową wersją lodów, typu balonowe, smerfowe?

    1. Małgosia Author says:

      No to dałaś mi do myślenia :)

  5. Ależ on ma wspaniały kolor! Pyszności :-)

    1. Małgosia Author says:

      A jak smakował, żałuję, że nie zrobiłam więcej :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close