Strucla z morelami i migdałowym krokantem (bez jajek)

Od kiedy po raz pierwszy upiekłam tę struclę z morelami i migdałowym krokantem kilka lat temu, nie ma grudnia, by nie pojawiła się na naszym stole. Jest pyszna, drożdżowa, pachnąca migdałami i amaretto, pełna aromatycznych moreli i tego, co z cukru najlepsze – wspaniałego złocistego karmelu. Uwielbiam ją za to, że świetnie się przechowuje i z dnia na dzień nabiera coraz więcej smaku.

Z powodzeniem można cieszyć się nią w Boże narodzenie i przywitać Nowy Rok. Strucla, bo o niej właśnie mowa z podanych składników wychodzi imponujących rozmiarów. Nie warto jednak robić jej mniejszej, bo jest pyszna i wyjątkowa. Kto nie próbował, ten powinien jak najszybciej ją upiec, bo choć wymaga nieco poświęcenia i czasu, to zapewniam, że się opłaci…

Składniki:

  • 200g suszonych moreli
  • 100ml likieru amaretto
  • 270g cukru
  • 200g migdałów bez skórki
  • 500g mąki
  • 40g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 250g masła
  • 100g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 80g cukru pudru
  • olej do posmarowania folii aluminiowej

Przygotowanie:

  • Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10-15 minut. Po tym czasie obrać ze skórki.
  • Kilka moreli i kilka całych migdałów odłożyć do dekoracji. Resztę moreli posiekać i zalać amaretto. Odstawić na 1-2 godziny, by nasiąkły. Migdały posiekać.
  • 200g cukru wysypać na suchą rozgrzaną patelnię i poczekać aż się rozpuści i zbrązowieje. Do gorącego karmelu wsypać posiekane migdały i wymieszać. Przetrzymać chwilę na ogniu aż karmel ponownie się rozgrzeje.
  • Folię aluminiową posmarować olejem. Na folię wylać gotowy krokant i rozsmarować. Odstawić do ostygnięcia na płaskiej powierzchni, po czym posiekać.
  • Do miski wsypać mąkę, zrobić niewielkie wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże. Zalać je kilkoma łyżkami letniego mleka, oprószyć łyżeczką cukru i delikatnie wymieszać. Odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • W tym czasie stopić 200g masła, dodać resztę mleka i całość lekko przestudzić.
  • Do rozczynu dodać roztopione masło z mlekiem, cukier waniliowy, mielone migdały, sól oraz resztę cukru.
  • Wyrobić gładkie ciast, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
  • Morele osączyć i dodać razem z posiekanym krokantem (odłożyć 2 łyżki do dekoracji) do wyrośniętego ciasta. Całość ponownie zagnieść, uważając na ostre cząstki karmelu. Uformować struclę – długi, lekko spłaszczony wałek.
  • Ciasto wyłożyć na dużą, prostokątną blachę wyłożoną pergaminem.
  • Piec 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie obniżyć temperaturę do 175°C i piec kolejne 40 minut.
  • Stopić pozostałe masło i polać jeszcze gorącą struclę. Oprószyć 1/3 cukru pudru. Tę czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Gotową struclę udekorować odłożonym krokantem, migdałami i morelami i odstawić do wystygnięcia.
  • Struclę przechowywać zawiniętą w pergamin lub folię aluminiową.

Smacznego !

Join the Conversation

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie!

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję, jest bezkonkurencyjna – bija wszystkie znane mi dotąd keksy.

  2. Śliczne zdjęcia !
    Zapraszam na fanpage na FB

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :)

  3. bardzo apetyczne zdjęcie :)

    1. Pastelle Author says:

      A ciasto jakie pyszne ;D

  4. Wygląda niezwykle wykwintnie. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close