Suflet serowy w miseczce z ciasta piwnego

Zastanawiałam się, czy w ogóle uda mi się zrealizować ten pomysł w tym miesiącu. Najpierw sprawy zawodowe zajmowały mi tyle czasu, że zupełnie nie starczało go na gotowanie. Później wysokie temperatury skutecznie odciągały mnie od kuchni i piwo wtedy znacznie lepiej komponowało się z zimną szklanką. Dzisiejszego ranka w końcu niebo zaciągnęło się ciężkimi chmurami, a ja wiedziałam, że w końcu go upiekę. Pod znakiem zapytania stało jednak to, czy w ogóle mi się uda…

Mój piekarnik potrafi zdziałać cuda mimo swoich przeżytych lat, ale potrafi też być złośliwy i nieustępliwy. Pamiętam, że suflet robiłam w nim tylko raz w życiu. Pięknie wyrósł, ale zanim podałam go na stół z jego uroku pozostało niewiele. Znacznie mniej wtedy wiedziałam o gotowaniu…

Postanowiłam spróbować raz jeszcze i tym razem postawiłam poprzeczkę nieco wyżej. Suflet serowy zamiast w tradycyjnym ramekinie wylądował w miseczce z chrupiącego, listkującego się ciasta piwnego. Pomysł okazał się wyjątkowo trafny. Delikatny, serowy suflet i jadalna miseczka to pełny, sycący posiłek. Do kompletu pasuje już tylko miska sałaty, kieliszek wytrawnego trunku bądź kufel orzeźwiającego piwa. Oczywiście wszystko zależne od pory dnia i wieku biesiadników.

Suflet to niesłychanie delikatne danie. Smakuje jak puch, rozpływa się w ustach,  ale musi być podany natychmiast po wyjęciu  piekarnika, w innym przypadku spektakularnie opadnie i niewiele z niego pozostanie. Mimo to warto skusić się na to danie, bo jest wyjątkowo smaczne i każdemu posiłkowi nadaje odświętności i restauracyjnej elegancji. Podany gościom sprawi, że poczują się wyjątkowo dopieszczeni kulinarnie.

Wydaje się trudny, jednak jeśli będziemy trzymać się ściśle przepisu i podstawowych zasad musi się udać. Polecam.

No ratings yet

Suflet serowy w cieście piwnym

Porcji 4 os.
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty

Składniki

Ciasto piwne:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 120 g masła
  • 1/4 szklanki piwa Książęce Jasne Ryżowe
  • szczypta soli

masa sufletowa:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 150 g zółtych topliwych serów o wyraźnym smaku emmentaler, dojrzewająca gouda dobrej jakości, cheddar itp lub mieszanka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • biały pieprz
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarno ziele angielskie

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników zagniotłam ciasto, zawinęłam w folię i schłodziłam w lodówce minimum godzinę.
  • Ramekiny odwróciłam do góry dnem, wyłożyłam starannie pergaminem.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowałam cienko pomiędzy warstwami folii spożywczej. Wycięłam 4 okręgi odpowiadające wielkością ramekinom wraz z brzegami. Każdy okrąg ciasta przełożyłam na wyłożone papierem do pieczenia foremki tworząc miseczki.
  • Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekałam przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Podpieczone miseczki powinny być już chrupkie, by nie rozpadły się podczas drugiego pieczenia.
  • Miseczki schłodziłam. Powinny być całkowicie zimne.

Masa sufletowa:

  • Masło rozpuściłam w niewielkim garnku, gdy było już płynne, oprószyłam mąką i zrobiłam jasną zasmażkę. Stale mieszając dolewałam wąską strużką chłodne mleko aż powstał beszamel. Sos doprawiłam gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem, dodałam ziarno ziela angielskiego i liść laurowy i często mieszając gotowałam przez 3 minuty. Następnie sos zdjęłam z ognia i odstawiłam na 5 minut.
  • W tym czasie posiekałam pietruszkę, starłam sery i oddzieliłam żółtka od białek.
  • Do przestudzonego sosu wmieszałam trzepaczką żółtka, musztardę, ser i natkę. Odstawiłam do całkowitego wystygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Rozgrzałam piekarnik do 200°C.
  • Białka ubiłam ręcznie (tak łatwiej osiągnąć właściwy stopień ubicia), na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Do beszamelu dodałam najpierw łyżkę białek, delikatnie wymieszałam. Następnie dodałam resztę i ostrożnie połączyłam składniki łopatką. Masa nie powinna być jednolita, drobinki białek mogą zostać nierozmieszane. Lepiej mniej niż za dużo.
  • Masę sufletową delikatnie przełożyłam do miseczek z ciasta piwnego.
  • Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 10 minut. Następnie obniżyłam temperaturę do 175°C i dopiekałam przez kolejne 20 minut aż suflety wyrosły i się zrumieniły.
  • Serwowałam natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Podpowiedzi i notatki

1. Beszamel i miseczki można przygotować dzień wcześniej i przed podaniem ubić białka, wymieszać i upiec.
2. Pod żadnym pozorem nie należy uchylać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia sufletów. Opadną i nie będą się nadawały do zaserwowania.
Okazja: Danie główne

Przepis został skomponowany specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe.

Join the Conversation

  1. Chciałabym zrobić, ale boję się, że na bank opadnie, a jak się zniechęcę to będzie ryk i histeria.
    Kochana Małgosiu, suflet pierwsza klasa. Żałuję, ze mogę tylko na niego popatrzeć.

    1. Małgosia Author says:

      Skuś się, jeśli udało się mnie z moim paskudnym piekarnikiem ,uda się i Tobie :) Będę kciuki trzymać :D

  2. Wygląda świetnie, zdecydowanie muszę wypróbować:)

    1. Małgosia Author says:

      Polecam :)

  3. Bardzo fajny pomysł! Szkoda, że suflety opadają – są tak dobre, że powinny mieć zakaz! :)

    1. Małgosia Author says:

      No niestety opadają. Nikt jeszcze nie znalazł na to rady :)

  4. Trzeba mieć jakieś specjalne foremki czy ręcznie się tak formuje ciasto?-zapraszam do mnie

    1. Małgosia Author says:

      Miseczki upiekłam wyklejając odwrócone do góry dnem kokilki. Można wykorzystać też foremki do muffinów w ten sam sposób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close