Coleslaw – prosta surówka z czerwonej kapusty

Coleslaw jest chyba najpopularniejszą surówką „do obiadu” na całym świecie. Jest prosta, tania i pasuje do wielu popularnych dań głównych takich jak np pieczone i smażone mięsa.

Kto nie lubi chrupiącej surówki coleslaw do kawałka pieczonych żeberek, czy kurczaka smażonego w panierce?! Wszyscy lubią…

Coleslaw to surówka idealna o każdej porze roku. W naszym pięknym kraju kapusta to jeden z podstawowych składników dostępnych przez okrągły rok. Oczywiście surówka ta smakuje najlepiej w sezonie na młode główki, ale poza nim wystarczy cienko poszatkować kapustę, by surówka była bezkonkurencyjna.

Podobną surówkę robiła już moja mama, zanim jeszcze dowiedzieliśmy się, że w świecie nazywa się ją surówką coleslaw. Wszyscy wówczas bardzo ją lubiliśmy, a teraz lubi ją także i moja rodzina. Przygotowuję ją często i bywa, że składniki nieco różnią się, w zależności od bieżącej zawartości mojej spiżarni. Takie gotowanie właśnie lubię – kreatywne i pozostawiające szerokie pole manewru – wystarczy znać podstawy łączenia składników lub bazować na własnej intuicji.

Tak właśnie kiedyś powstała różowa wersja surówki coleslaw. I jak się okazuje czerwona kapusta w tym wydaniu jest świetna i prezentuje się nawet lepiej niż biała.

surówka coleslaw przepis

3.56 z 9 głosów

Surówka coleslaw z czerwonej kapusty

Prosta surówka do obiadu. Szybka do przygotowania, łatwa i tania. 
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 15 minuty
Czas dodatkowy 30 minuty
Czas całkowity 15 minuty

Składniki

  • 1/4 główki czerwonej kapusty ok. 350g
  • 1 czerwona cebula
  • 70 g marchewki
  • 100 ml majonezu
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy np Dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Kapustę i cebulę cienko poszatkuj
  • Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  • Majonez dokładni wymieszaj z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny oraz cukrem, solą i pieprzem.
  • Przygotowanym sosem polej przygotowane warzywa i dokładnie wymieszaj. 
  • Podawaj od razu lub odstaw na 30 minut, by smaki dobrze się połączyły.

Podpowiedzi i notatki

Jeśli lubisz, dodaj do surówki uprażone pestki słonecznika lub dyni.
Okazja: Sałatka, Surówka
Rodzaj dania: łatwe

 

surówka coleslaw przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close