Pappardelle z szynką parmeńską i brukselką - obiad na szybko
Danie z makaronu gotowe w zaledwie 15-20 minut. Szybkie, pożywne i pełne smaku.
Porcji 4
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 10 minutyminut
Czas całkowity 20 minutyminut
Składniki
ok 400 makaronu pappardelle
120gszynki parmeńskiej
1-2ząbkiczosnku
250gbrukselki
100gpecorino
sok z 1/2 cytryny
pęczek natki pietruszki
50mloliwy z oliwek
sólpieprz do smaku
Sposób przygotowania
Brukselkę oczyść i przekrój na połówki lub ćwiartki jeśli są duże.
W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj sól i wrzuć brukselkę. Gotuj przez około 5 minut. Powinna być lekko twardawa. Wyjmij ją łyżką cedzakową i przelej zimną wodą.
W tym samym garnku ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu.
W czasie, gdy makaron się gotuje, podsmaż na oliwie porwaną na kawałki szynkę.
Po chwili dodaj drobno posiekany czosnek.
Ugotowany makaron przełóż bezpośrednio na patelnię z podsmażoną szynką. Dodaj natkę pietruszki oraz starty ser. Skrop sokiem z cytryny i ymieszaj.
Jeśli danie wydaje się zbyt suche, dolej 1/2 szklanki wody, w której gotował się makaron.