Ten klasyczny krem cytrynowy świetnie nadaje się do ciast i tortów, a także do innych deserów.
Czas przygotowania 5 minutyminut
Czas gotowania 15 minutyminut
Czas całkowity 20 minutyminut
Składniki
300gcytryn - ok 3 szt
2duże jajka
3żółtka
180gcukru
100gmasła
Sposób przygotowania
Cytryny i jajka umyj i sparz wrzątkiem. Osusz.
Do niewielkiego rondelka dodaj cukier, 2 całe jajka i 3 żółtka, skórkę otartą z cytryn oraz wyciśnięty sok.
Całość wymieszaj rózgą i zacznij podgrzewać na najmniejszej mocy palnika stale mieszając.
Gotuj krem do momentu aż zgęstnieje. Nie przerywaj mieszania i nie zwiększaj mocy palnika, bo krem się zwarzy i powstanie jajecznica. Krem nie może wrzeć, jednak nie ma prawa pozostać surowy, więc temperaturę należy stale kontrolować.
Pod koniec dodaj pokrojone w kostkę masło. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, a następnie ostudź.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku do 2 tygodni.
Podpowiedzi i notatki
Bezpieczniejszą metodą przygotowania kremu jest gotowanie go na parze. Jeśli nie ufasz swoim umiejętnościom, postaw miskę ze składnikami nad gotującą się wodą (miska z kremem nie może dotykać powierzchni wody). Dalej postępuj zgodnie z przepisem.