Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z
2
głosów
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
Porcji
4
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Czas całkowity
45
minuty
minut
Składniki
8
dużych jajek
125
g
kaszy jaglanej
surowej
100
g
sera pecorino
lub wegetariańskiego/100% bezglutenowego odpowiednika
2
cebule dymki
1/2
pęczka natki pietruszki
1/3
łyżeczki
pieprzu cayenne
1/4
łyżeczki
startej gałki muszkatołowej
1/2
pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
panier bezglutenowy np z ciecierzycy lub bułka tarta
olej do smażenia
ok 150ml
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą i ugotuj w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedź i ostudź.
jajek ugotuj na twardo i ostudź. Następnie obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
Do rozdrobnionych jajek dodaj ugotowaną kaszę, posiekaną drobno dymkę, natkę oraz przyprawy. Dodaj 1 surowe jajko i wyrób jednolitą masę.
Z gotowej masy formuj lekko spłaszczone kotleciki średniej wielkości. Następnie obtocz je w panierce - ja użyłam panieru z ciecierzycy.
Smaż kotlety jajeczne na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor z obu stron.
Podawaj z ulubioną surówką
Okazja:
Wegetariańskie