1szklankamaślankilub mleka z dodatkiem doku z 1/2 cytryny
1/3szklankiwodymoże być gazowana lub zwykła
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1łyżeczkasody oczyszczonej
40gmasła
1/2łyżeczkisoli
Sposób przygotowania
Masło roztop i odstaw do przestudzenia.
Jeśli nie masz maślanki, użyj tej samej ilości mleka - dodaj do niego sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie użyj jak maślanki.
W misce wymieszaj obie mąki z solą, proszkiem do pieczenia i sodą
W drugim naczyniu wymieszaj maślankę, żółtko, roztopione i przestudzone masło oraz wodę mineralną.
Białko ubij, a gdy piana zacznie gęstnieć, dodaj cukier i kontynuuj ubijanie aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Rozgrzej gofrownicę.
Do suchych składników dodaj mokre. Wymieszaj dokładnie.
Na koniec dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj.
Wylewaj po porcji ciasta na gofrownicę i piecz około 2-4 minuty (czas może się różnić w zależności od rodzaju posiadanej gofrownicy).