Jogurt naturalny wyłóż na gęste sito lub durszlak z gazą. Przykryj delikatnie i odstaw na 2-4 dni w chłodne miejsce (np do lodówki) do odsączenia. (sito musi być ustawione nad większym naczyniem, by nadmiar serwatki mógł odpływać z jogurtu).
Po około 3-4 dniach odsączania ser powinien być wystarczająco suchy, by dało się z niego formować zwarte kuleczki. Najlepiej robić to dłonią lekko natłuszczoną oliwą.
Serowe kulki lekko obtaczaj w przyprawach.
Na dno niewielkiego słoiczka wylej niewielką ilość oliwy EV.
Układaj kulki sera labneh i przelewaj oliwą. Pomiędzy serki wsypuj ziarna pieprzu, płatki soli oraz ziela angielskiego.
Czynność powtarzaj do wypełnienia słoiczka serem. Uzupełnij oliwą.
Przechowuj w lodówce.
Podawaj z pieczywem, warzywami lub jako składnik sałatek.